Autovisie
Autovisie Nieuws 17 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Autoverkoop gehalveerd ten opzichte van vorig jaar

De Europese autoverkoop is in maart flink gekelderd als gevolg van de coronapandemie. Het aantal auto’s dat aan de man werd gebracht, is vergeleken met een jaar eerder ruimschoots gehalveerd tot 567.308 stuks.

“Dat was te verwachten”, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Die organisatie levert de cijfers. In het tweede deel van maart was het grootste deel van de autodealers in de EU gesloten.

Italië

In alle 27 EU-landen gingen de verkopen achteruit. Italië kent de grootste terugval, waar de markt met ruim 85 procent instortte. De Franse verkopen zakten daarnaast met dik 72 procent. Europa’s grootste autoland, Duitsland, zag bijna 38 procent minder nieuwe personenwagens de showrooms uitrollen. In Finland bleef de verkoop nog wel op peil. Daar registreerde men ongeveer 1 procent minder nieuwe auto’s.

Bovag

De Nederlandse brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging meldden onlangs al dat de autoverkoop hier ruim 23 procent lager uitkwam op 29.496 stuks. Daarbij ging het al om veel registraties van voertuigen die al voor de invoering van de lockdown waren besteld. De flinke afname kwam vooral doordat de gebruikelijke piek in registraties door dealers en importeurs aan het einde van de maand uitbleef. In Nederland zijn showrooms van autobedrijven over het algemeen nog wel gewoon open.

Productiefaciliteiten

Niet alleen de verkoop van auto’s daalde, ook de productie werd bijna volledig stilgelegd. Kort na de uitbraak sloten alle autofabrikanten hun productiefaciliteiten. Deze week maakte een aantal fabrikanten, waaronder Audi, Hyundai en Volkswagen, bekend dat zij hun productie langzaamaan weer zullen opstarten.

Bron: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.