Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 20 sep 2016
Leestijd: 10 minuten

Autosalon van Parijs 2016: primeurgids

De echte autoliefhebbers kijken er al maanden reikhalzend naar uit, want voor de heren autobouwers vormt de Autosalon van Parijs de laatste kans op een grote, internationale Europese autoshow hun nieuwe collectie te tonen. Toch laten tijdens de 2016-editie tal van merken het afweten. Desalniettemin worden van 1 tot en met 16 oktober in Portes de Versailles weer de nodige modellen voor de eerste maal getoond.

Een opvallende ontwikkeling dit jaar voor de Parijse autoshow. De luxemerken laten 34front_VELOCE_drivingUFF - Copia - CopiaAbarth stelt de 595 voor, een licht gefacelifte hot hatch met verbeterde connectiviteit in het interieur.

Alfa Romeo neemt zijn SUV nog niet mee naar Parijs. Het merk stelt de nieuweling op basis van de Giulia-architectuur voor op de autoshow in Los Angeles, die in november wordt gehouden. Bij Alfa op de stand wel de nieuwe Giulia Veloce, die leverbaar wordt met een 210 pk sterke 2.2-dieselmotor en een 280 pk sterke 2.0 Turbomotor.

Audi pakt ook dit jaar groots uit. Het merk komt met de compleet nieuwe Q5, die voor het eerst in Mexico van de band zal rollen. Voor de kleinere Q3 staat een lichte facelift op de agenda, waarbij de onderbumper iets van design verandert. Na de A5 Coupé is het nu de beurt aan de A5 Sportback om te worden vervangen. Hoewel compleet nieuw, ziet hij er vertrouwd uit.

Audi S5 SportbackBentley laat verstek gaan. De Engelsen hadden in Parijs de nieuwe S-uitmonstering van de Flying Spur W12 kunnen tonen. Het bijzondere aan de versie is dat het de eerste vierdeurs Bentley is, die een topsnelheid van meer dan 200 mp heeft, 322 km/h om precies te zijn. Of het merk had de Bentayga Diesel kunnen tonen, voorzien van een 435 pk/900 Nm sterke V8-dieselmotor..

BMW gebruikt de Parijse autoshow om de licht gefacelifte 3 GT te onthullen. De nieuwe 5 Serie slaat de Autosalon van Parijs over.

Citroën pakt uit met de nieuwe C3. De compacte hatchback ziet er een stuk jonger en frisser uit dan zijn voorganger. Van de C4 Cactus neemt het model de Airbumps over, al zijn die niet op alle versies standaard. De C3 is er in verschillende kleurcombinaties, waarbij de buitenspiegelbehuizing dezelfde kleur hebben als het dak. Spectaculairder is de CXperience, een studiemodel waarin designelementen van de volgende generatie C5 te zien zijn. De auto beschikt tevens over een nieuw comfortonderstel, dat op de C5 debuteert.

Citroen CXperience - Autovisie.nl -5Cadillac slaat de Autosalon van Parijs dit jaar over, ondanks dat het merk een fonkelnieuwe CT6 en XT5 te bieden heeft. Ook Chevrolet is afwezig, waardoor de bezoekers geen Camaro en Corvette voorgeschoteld krijgen.

DS lanceert volgend jaar zijn eerste compleet nieuwe model, de opvolger van de DS3. Op de Parijse beursvloer staan de schijnwerpers ook op de DS3, maar dan op de bestaande editie met een Performance Line-pakket. Wie de versie kiest, krijgt zwart gespoten wielen, dak en buitenspiegelkappen, speciale logo’s en speciale stiksels in het interieur. Op technisch vlak is de DS3 Performance Line gelijk aan de andere uitvoeringen.

Dacia zet op de beursvloer de licht gefacelifte uitvoering van de Sandero en Logan neer. De ontwerpafdeling heeft het front aangescherpt en van de gelegenheid gebruik gemaakt om de nieuwe lesverlichting door te voeren. Ook de achterlichten komen opnieuw van de tekentafel. Binnenin claimt Dacia een verbeterd materiaalgebruik en ergonomie.

Ferrari LaFerrari Spider - Autovisie.nl - 2Ferrari viert in Parijs zijn 70e verjaardag als autofabrikant. De Italianen introduceren speciale edities op basis van de verschillende modellen. Het topstuk is de open LaFerrari, Spider of Aperta genaamd, waarvan het publieksdebuut in de Franse hoofdstad plaatsheeft. Ferrari bouwt slechts 70 stuks, maar die zijn allemaal al voor een miljoenenprijs verkocht. Als verrassing toont Ferrari in Parijs de GTC4Lusso T aan. De T staat voor turbo, maar die is niet op de bekende V12-motor geschroefd. De Italianen leveren voortaan de vierzitter ook met een achtercilindermotor. De krachtbron is voor Lusso beperkt in vermogen. Hij is 610 pk sterk tegen 670 in de 488 GTB.

Ford is van de volumemerken de meest opmerkelijke afwezigheid. Het bedrijf geeft aan de eurootjes in andere evenementen te steken. In Parijs had het bedrijf de Ka+ en gerestylede Kuga kunnen tonen. Voor de nieuwe Fiesta en opgefriste EcoSport komt Parijs te vroeg. Beide types verschijnen volgend jaar op de markt.

Honda presenteerde afgelopen maart een studiemodel van Honda Civic hatchbackHyundai toont voor het eerst op een autoshow zijn kersverse i30. In januari komt de eerste telg uit de i30-familie op de markt. De in zowel lengte als breedte gegroeide middenklasser debuteert als hatchback, maar al binnen een jaar zal de i30 er als stationwagon en als vierdeurs coupé zijn. Op stapel staat tevens een sportief topmodel onder de naam i30 N, die voorzien wordt van een 2.0 Turbomotor met ongeveer 245 pk. Welke kant het met die hot match op gaat, laat Hyundai zien in de vorm van de RN30-concept car.  De i10 krijgt een aangescherpt front.

Infiniti toont voor het eerst op Europees grondgebied de nieuwe Q60. Deze coupé is het Japanse antwoord op de Mercedes C-Klasse Coupé en BMW 4 Serie. De vierzitter komt vooralsnog alleen met turbomotoren, een viercilinder en een V6.

Jaguar heeft net het leveringsprogramma van de F-Type met de SVR afgerond, maar dat betekent niet dat de fabrikant klaar is met de sportwagen. In Parijs stellen de Engelsen een opgefriste versie voor. Naar verluidt blijft het exterieur onaangetast.

Hyundai i30 -2- Autovisie.nlJeep werkt aan de opvolger van de Compass en Patriot. Hoewel dat model zeer belangrijk wordt voor de Europese markt, is de nieuweling nog niet klaar. Wij verwachten de tweede generatie Compass pas op z’n vroegst in november op de autoshow in Los Angeles te verwelkomen.

Kia richt de schijnwerpers op de geheel nieuwe Rio. Hij is iets langer en breder dan voorheen, maar de daklijn ligt lager. De fabrikant claimt dat het model de ruimste in zijn klasse is. Ondanks dat de huidige Rio ook als driedeurs hatchback leverbaar was, komt er dit maal alleen een vijfdeursvariant. De levering start in januari.

Lamborghini kwam de afgelopen jaren naar Parijs met de nodige publiekstrekkers, maar dit maal slaat de Audi-dochter een keer over. Dus geen exemplaar van de tot 20 stuks gelimiteerde Centenario Roadster op de beursvloer.

Kia Rio -48- Autovisie.nlLand Rover heeft de volgende generatie Discovery klaar, maar de levering start pas medio 2017. De SUV is geheel nieuw en profiteert van dezelfde bodemarchitectuur als de Discovery Sport. De grotere uitgave beschikt over dezelfde designtaal als de kleinere uitgave. Voor de aandrijving zorgen Land Rovers eigen benzine- en dieselmotoren, nu de autobouwer afscheid heeft genomen van de Ford-blokken.

Lexus heeft zijn Europese designstudio opdracht gegeven een studiemodel te bouwen en dat is de UX. De auto geeft aan welke richting de ontwerpstijl van Lexus de komende jaren op gaat.

Mazda heeft vriendelijk bedankt voor de 2016-editie van de Autosalon van Parijs en dat betekent dat het showdebuut voor de verbeterde Mazda 6 nog even op zich laat wachten. Het merk pakt groots uit tijdens de autoshow in Los Angeles (november), waar het een compleet nieuw model gaat voorstellen.

Mercedes-AMG GT Roadster en Mercedes-AMG GT C Roadster - Autovisie.nl - 12McLaren heeft nog maar eenmaal op de Parijse beursvloer gestaan. De sportwagenbouwer uit het Engelse Woking stelde toen direct een van de meest spraakmakende modellen uit de recente autohistorie voor, de P1. De fabrikant concentreert zijn nieuws voor 2017 op de Autosalon van Genève, die zoals gebruikelijk in maart wordt gehouden. McLaren heeft drie primeurs voor de Zwitserse show in petto. Waarschijnlijk stelt het merk daar ook de opvolger van de 650 S voor.

Mercedes-Benz grijpt alle beurzen aan om met een of zelfs meerdere nieuwe modellen te komen. Voor Parijs staat de GT Roadster op stapel, de open uitvoering van AMG’s sportwagen. Daarnaast stelt het concern de E 63 voor, terwijl het ook officieel de E-Klasse Estate presenteert. Middels een concept car laat Mercedes-Benz zien hoe de toekomstige elektrische auto’s van het merk eruit gaan zien.

Mini showt in de expositiehallen de John Cooper Works-uitmonstering van de Clubman. Het sportieve topmodel beschikt over een 231 pk sterke 2,0 liter viercilinder met turbo, die we kennen uit de John Cooper Works-versies van de hatchback en Cabriolet. De snelle versie is hét nieuws voor Mini, dat pas in november op de autoshow in Los Angeles het doek van de compleet nieuwe Countryman trekt.

mitsubishi 1Mitsubishi heeft een studiemodel voor de Autosalon van Parijs klaar staan. Deze GT-PHEV is een voorbode van een van de drie SUV’s die de Japanse autobouwer de komende jaren gaat uitbrengen. Twee daarvan lossen de ASX en Outlander af. Het derde model wordt tussen de twee gepositioneerd.

Nissan reist naar Parijs af met een geheel nieuwe Micra. Of het publieksdebuut in Frankrijk bewust is gekozen vanwege de Franse productie (door Renault) is niet bekend. Het kan toevallig zo uitkomen. De auto komt begin volgend jaar op de markt.

Opel gaat proberen de aandacht te trekken met de Ampera-E. Het is een directe concurrent van de nog te verschijnen Tesla Model 3, echter met een betere actieradius (500+ km). Volgens de eerste berichten zullen de prijzen elkaar niet veel ontlopen. Opel neemt echter wel een voorsprong, want de Ampera-E komt komend jaar al op de markt. De Tesla Model 3 zal pas eind 2018 deze kant op komen. De Duitsers stellen in Parijs ook de Karl Rocks voor, een opgeleukte versie van Opels kleinste model.

Peugeot presenteert twee belangrijke nieuwkomers, de 3008 en 5008. Het duo draagt bekende namen, maar heeft niets met de eerdere generatie te maken. De nieuwste 3008 en 5008 opereren voortaan in de wereld van de SUV in plaats van het crossover-segment (3008) en de klasse van de MPV (5008). Met het duo opent Peugeot de aanval op de Kadjar en Koleos, die op de Autosalon zijn Europees debuut beleeft.

opel 4Porsche rijdt de nieuwe Panamera de beursvloer op. Het gaat om de vijfdeurs hatchback, wat de eerste carrosserievariant is. Binnen een jaar is de Panamera er echter in verschillende varianten. Naast de verlengde uitvoering komt er voor het eerst ook een Shooting Brake, de Sports Turismo. Verder presenteert Porsche de Macan Performance Package met 440 pk/600 (+40 pk/+ 50 Nm).

Renault viert de Europese première van de Koleos, een nieuwe vijf- tot zevenpersoons SUV. Het model komt boven de populaire Kadjar in het programma en vormt de top van Renaults SUV-aanbod. Met de Koleos heeft Renault zijn programma in de afgelopen vier jaar compleet vernieuwd. Achter de schermen wordt inmiddels gewerkt aan de volgende generatie. Om het publiek alvast een blik op de toekomstige designrichting te bieden, stelt Renault een bijzondere concept car voor. De Fransen deden exact hetzelfde toen de huidige designstijl werd geïntroduceerd. De Dezir-concept was een voorbode van de huidige ontwerptaal.

Rolls-Royce ontbreekt. De Engelsen hebben de Phantom-familie inmiddels uitverkocht, waardoor alleen de Ghost, Wraith en Dawn zouden overblijven. Als je het ons vraagt, is dat al voldoende interessant om aanwezig te zijn, maar de fabrikant denkt daar dus anders over. De nieuwe Phantom wordt als limousine volgend jaar voorgesteld. De levering start in 2018.

Seat heeft een kleine facelift voor de Mii in petto. Het uiterlijk blijft onaangetast, maar het dashboard wijzigt wel. Seat geeft de stadsrakker een rijkere uitrusting mee.

Porsche Panamera - Autovisie.nl - 2Skoda stelt de eerste SUV uit een reeks van drie voor. De Kodiaq is de grootste en biedt als enige van het trio plaats aan maximaal zeven personen. Volgend jaar volgt de Yeti, die 30 cm korter is dan de Kodiaq en derhalve op 4,40 meter uitkomt. Weer later verschijnt een SUV op basis van de Fabia. De Citigo staat in Parijs in een licht aangepaste uitvoering. Hij wijzigt alleen van binnen.

Smart heeft in de afgelopen jaren de ForTwo en ForFour geïntroduceerd. Daarvan komen nu de elektrische versies beschikbaar. Op de Parijse tentoonstellingsvloer worden de twee tegelijkertijd voorgesteld.

Suzuki stelt de gefacelifte S-Cross (nieuwe grille en motoren) voor, al staat die in Hongarije gebouwde cross-over al bij de Nederlandse dealers. Op dezelfde stand staat tevens de guitige Ignis, die binnen het Suzuki-programma een plaatsje naast de Celerio krijgt.

Volkswagen vult de stand met hoofdzakelijke bekende modellen. Nieuw zijn de gefacelifte Golf en enkele nieuwe motorvarianten van de Tiguan. Maar belangrijker is de fonkelnieuwe concept car, waarmee de Duitsers laten zien hoe de toekomstige elektro-auto’s van het merk er uit komen te zien. Het studiemodel zelf gaat vrijwel ongewijzigd in productie.

Volvo heeft eerder deze maand de V90 Cross Country voorgesteld, maar dat model staat niet op de Autosalon van Parijs. Volvo is een van de grote afwezigen op de enorme beursvloer.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.