Autovisie
Autovisie Nieuws 6 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Autonome Renault EZ-GO is aanvulling op OV

Ga de komende tijd nog maar even flink autorijden, want over enkele jaren is het gedaan met de pret. Want niet alleen Volkswagen toont op Genève een volledig autonome concept car, ook Renault wil ons het stuur uit handen nemen met deze EZ-GO.

Hoewel, de Renault EZ-GO is bijna een soort openbaar vervoer. Het is de bedoeling dat hij in de toekomst via een app of bij fysieke stations te bestellen is en dat hij inzittenden voor een betaalbare prijs naar hun bestemming brengt. De 5,20 meter lange EZ-GO kan maximaal zes personen meenemen.

24/7 beschikbaar

Renault voorziet een vloot aan EZ-GO’s die niet los staat van de stad waarin zij opereert, maar juist onderdeel is van de ‘smart city’. De EZ-GO’s moeten dan vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar zijn en een aanvulling vormen op het openbaar vervoer en de eigen auto. Een soort Uber-service dus, maar dan autonoom.

Niveau vier

Volgens Renault is de EZ-GO autonoom tot niveau vier. Wat betekent dat hij nog niet op het niveau van een mens opereert, maar wel volledig zelfstandig kan rijden in de omgeving waarin hij wordt ingezet (en dus niet daarbuiten). De EZ-GO rijdt niet harder dan 50 km/h en communiceert met medeweggebruikers via de lichtbalken voor- en achterop.

In het interieur zitten de passagiers op een u-vormige bank. Uiteraard is er wifi aan boord en kunnen smartphones via inductie worden opgeladen. Een groot scherm in de cabine geeft informatie over onder meer de aankomsttijd, de geplande tussenstops en de stad zelf. Wil iemand bijvoorbeeld kaartjes voor een museum kopen? Dan kan dat ook via het infosysteem in de EZ-GO.

Elektrisch platform

Het studiemodel staat op een platform dat speciaal is ontworpen voor elektrische aandrijflijnen. Op basis daarvan introduceert Renault de komende tijd meer concept cars. De EZ-GO heeft één elektromotor, die op de achteras is geplaatst, en is uitgerust met een adaptief onderstel. Voor een zo optimaal mogelijke wendbaarheid beschikt hij over vierwielbesturing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.