Wat gebeurde er afgelopen week in autoland? Nou, bijzonder veel. We zetten alle hoogtepunten, belangrijke nieuwtjes en de nieuwste video’s van afgelopen week op een rij.

ABT heeft het er maar druk mee. Het Duitse tuningsbedrijf pompt de ene na de andere Audi, VW en Seat op. Ook de Audi SQ5 TDI kon niet ontkomen aan een make-over en extra paardenkrachten.

Audi SQ5 ABT


Hyundai zou overwegen om de productie van de Kona Electric voor de Europese markt onder te brengen in zijn Tsjechische fabriek. Door de verplaatsing van de productie kan het merk grotere volumes voor Europa maken en de enorme levertijden terugdringen.

Onlangs kwam Ferrari met een hybride-auto en binnenkort moet er een SUV bijkomen. Niet echt wagens die je van Ferrari verwacht, maar toch is het de bedoeling om deze trend door te zetten met nog meer andere modellen en types.

Onlangs toonde Audi de SQ8 TDI aan de wereld. Met de komst van de power-SUV, kon het ietwat kleinere broertje natuurlijk niet achterblijven. Vandaag toont het merk daarom de vernieuwde Audi SQ7.

Het lijkt erop dat Rivian daadwerkelijk Tesla gaat verslaan met het op de markt brengen van een volledig elektrische pick-up. De Rivian R1T is in productie gegaan.

Rivian R1T


De geruchten over een nieuwe SUV van Jaguar gaan al tijden rond. Nu heeft Jaguar officieel bevestigd dat de Jaguar J-Pace er komt. Hij gaat de strijd aan met de Audi Q7, BMW X5 en Mercedes-Benz-GLE en rolt op hetzelfde chassis als de nieuwe Land Rover Defender.

Duitse tuner Mansory is geen bedrijf waar je heen gaat als je onopvallend in je auto wilt rijden. De heren aldaar lijken geen rem te kennen als het aankomt op uiterlijk vertoon. Dat bewijzen ze keer op keer, en nu wederom met deze Ferrari 812 Superfast. Voor de gelegenheid is hij omgedoopt tot 'Stallone 812' want zo'n stoere wagen verdient een stoere naam, aldus Mansory.

De Audi R8 met zijn turboloze V10 staat bovenaan de voedselketen bij Audi, maar de toekomst is minder rooskleurig voor de sportwagen. Die machtige V10 gaat verdwijnen en daar komt een geëlektrificeerde aandrijflijn voor terug.

Denk aan een typisch Franse auto en de kans is groot dat je direct een Renault 4 voor je ziet. Met een hete zomer voor de boeg presenteert dat merk de Renault e-Plein Air, een elektrische cabrio op basis van het Franse icoon.

Renault e-Plein Air


De legendarische Saleen S7 is al meerdere malen opnieuw uitgebracht met steeds meer paardekrachten. Nu komt het voorheen Amerikaanse bedrijf met een nieuwe versie. Deze keer met 1.500 pk en een topsnelheid van 480 km/h. Tenminste, dat claimen de makers.

Een uitgemonsterde Audi S8, dat zou toch eens mooi zijn. Toch bouwt Audi hem niet. Al heeft het merk wel met het idee gespeeld. Dit prototype van de Audi RS8 is hiervan het bewijs.

Vandaag werd bekend dat er een illegale handel gaande is in miljoenen namen en adresgegevens die criminelen via 'mensen bij de RDW' verkrijgen. Waar het lek ligt of wie er schuldig zijn, is nog niet uitgevonden.

Veilinghuis RM Sotheby's hoopt dit jaar zowel de Pebble Beach-show als veel geld te stelen met deze McLaren F1 LM-Spec uit 1994. Hij moet $23 miljoen opleveren.


In het aanbod van Audi miste nog een sportieve SUV-Coupé. Nu niet langer, want de Duitsers komen met de Audi Q3 Sportback. Dat is een Audi Q3, maar dan met een lagere daklijn.

BMW kan niet wachten met het aan de wereld tonen van de nieuwe BMW 2 Serie Gran Coupé. Daarom bombarderen de Münchenaren ons met een lading afbeeldingen en wat nieuwe informatie.

Gisteren heeft Ford een video online gezet waarin een elektrische Ford F-150 tien grote treinwagons met daarin 42 reguliere F-150's vooruit trekt. Totale gewicht van dat alles: bijna 500.000 kg.

Niet alleen heeft de Austro Daimler Bergmeister ADR 630 Shooting Grand de langste en raarste autonaam uit de recente geschiedenis, ook heeft hij uiterst opvallende looks en indrukwekkende prestaties.

Austro Daimler Bergmeister ADR 630 Shooting Grand


De Rivian R1T is van zichzelf al een vrij indrukwekkende elektrische pick-up truck. En nu lijkt het erop dat de truck een erg handige functie krijgt: op de plek omdraaien, of zoals Rivian het noemt: Tank Steer.

Volledig autonoom rijden gebeurt nog niet, maar Mercedes-Benz is vandaag wel een stapje dichterbij gekomen. Het heeft in Stuttgart toestemming gekregen om auto's volledig autonoom in een parkeergarage te parkeren. Dat wil zeggen: zonder toezicht van een chauffeur.

Alvis Car Company maakte in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw legendarische auto's. De Tweede Wereldoorlog maakte daar deels een eind aan, maar nu is het Britse merk begonnen met een wederopstanding.

Weet u nog dat Tesla aan het eind van het tweede kwartaal van dit jaar een recordbrekend aantal auto's had geproduceerd en geleverd? Dat heeft het bedrijf een verlies van $408 miljoen opgeleverd...

Tesla Model S Performance


Veertig wereldburgers zitten ongetwijfeld handenwrijvend bij de telefoon, want de Bugatti Divo is in aantocht. De autobouwer uit het Franse Molsheim is met de bouw van het eerste exemplaar begonnen. Er is slechts één 'maar' die momenteel de levering in de weg staat.

Speciaal voor de Europese markt komt Ford met een speciale editie van de Ford Mustang: de Mustang55. Deze is gebaseerd op de V8-versie, maar de 2.3 EcoBoost-editie wordt niet vergeten. Deze krijgt een op Shelby geïnspireerde update.

De Duitse tuner ABT Sportsline heeft de Volkswagen Golf GTI TCR flink onder handen genomen. De extreme hatchback heeft al aardige prestaties meegekregen vanuit Wolfsburg, maar ABT doet daar nog een schepje bovenop.

Hardrijders opgelet, vanaf september is Nederland weer een flink aantal trajectcontroles rijker. We hebben een lijst met N-wegen waar u voortaan ook de cruise-control moet activeren.

Trajectcontrole


De Porsche 718 Spyder heeft een 4,0-liter zescilinder boxermotor zónder turbo. Dat betekent 8000 toeren per minuut met het dak open! Hij brult er 420 pk uit, heeft een handbak en achterwielaandrijving met een mechanisch sperdifferentieel. Peter Hilhorst rijdt ermee in een zonnig Schotland.

Als we het marketingteam van Fisker moeten geloven, staat er in 2021 écht een baanbrekende SUV op de markt voor minder dan €40.000. Met een volle accu moet die auto ook nog eens 480 kilometer ver komen. Zeggen ze zelf.

De handbak is langzaam maar zeker minder standaard aan het worden. Maar de Beierse autofabrikant laat bestuurders voorlopig nog zelf schakelen, al is het alleen in de snellere modellen: de aankomende BMW M3 en M4.

Ben je op vakantie in Italië en zoek je een leuke huurauto? Klop aan bij Hertz, want daar kun je vanaf deze maand de allergaafste huurauto halen: de Fiat 500 Jolly Icon-e.

Fiat 500 Jolly


In Normandië is een proef met een weg met ingebouwde zonnecellen gefaald. Het kwam achteraf namelijk niet zo goed uit dat er ook auto's over die weg heen reden.

Als je de Cadillac Allanté zo ziet, zou je niet denken dat er een heel bijzonder verhaal achter de auto schuilt. Toch heeft deze Cadillac een aparte geschiedenis. Wat dit is, vertelt Sjoerd je in deze aflevering van Sjoerds Weetjes.