Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 13 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Autofolder: Peugeot 104 ZL

Zowel de folder van de Peugeot 104 ZL als de auto zelf roepen bij mij herinneringen op. Een oom van mij had de compacte driedeurs hatchback voor zijn deur staan en als mijn ouders vervangend vervoer nodig hadden, kregen ze dat zwart gelakte karretje wel eens mee. Bijvoorbeeld als hun eigen auto naar de garage moest.

Sinds kort is er met deze brochure echter ook iets aan de hand. Dit is de folder zoals ik die destijds van een grijzende Peugeot-verkoper in een zwarte maatpak heb gekregen. Hij stond in zo’n metalen rekje dat je rond kan draaien, maar ik moest er altijd om vragen. Ik mocht brochures toen nog niet zelf pakken.

Onlangs kreeg ik een tweede exemplaar van de folder. Wederom was de brochure spiksplinternieuw en wederom kreeg ik hem van een Peugeot-verkoper. Niet persoonlijk, moet ik toegeven, maar via zijn nabestaanden. De man was overleden en toen zijn familie zijn huis leeghaalde, vonden ze een kleine verzameling Peugeot-, Matra- en Simca-folders. De oud-directeur van een Peugeot-dealerbedrijf had in de loop der jaren diverse brochures van de Franse merken verzameld.

Zijn nabestaanden zochten naar iemand die de verzameling wilde overnemen en toen kwamen ze bij mij uit. Normaal gesproken houd ik de brochure die ik zelf ooit bij een dealer heb gescoord, maar omdat de collectie van de overleden man in uitmuntende conditie verkeerde en er zo’n apart verhaal aan vast zat, maakte ik een uitzondering. En om eerlijk te zijn: de Peugeot 104-uitgave die ik had, vertoonde kleine ouderdomskenmerken.

De voormalige Peugeot-dealer had de hele serie waartoe de hier getoonde brochure behoort compleet. Naast de 104 ZL had hij bijvoorbeeld ook de vijfdeurs 104, de 305 en de 604 in dezelfde lay-out. Alle folders zaten in een map, waardoor ze niet alleen bij elkaar, maar ook in nieuwstaat bleven. Het is nu aan mij om dat zo te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.