Autovisie
Autovisie Nieuws 27 mei 2019

Autofabrikanten keren IAA 2019 massaal de rug toe

De belangrijkste Europese autotentoonstelling dit najaar, de in september te houden IAA in Frankfurt, dreigt uit te lopen op een fiasco, nu steeds meer automerken niet deelnemen. Zoals het er nu naar uitziet, zullen veel hallen gesloten blijven.

De lijst met automerken die dit jaar niet van de partij zijn, wordt steeds langer. Volgens het Duitse autovakblad Automobilwoche voegen zich nu ook Subaru en Suzuki toe aan de reeds lange lijst met afzeggers. Ook het Fiat-concern met de merken Fiat, Alfa Romeo en Jeep laat de Duitse autotentoonstelling dit maal aan zich voorbij gaan. Al eerder maakten grote autobouwers als PSA met de labels Peugeot, Citroën en DS, General Motors met Cadillac en Chevrolet, Renault met Alpine en Dacia, Toyota, Mazda, Nissan met Infiniti, Aston Martin, Mitsubishi, Rolls-Royce, Volvo en Tesla kenbaar tijdens de 2019-editie van de IAA niet aanwezig te zijn.

Kosten

Voor de autobouwers zijn de kosten voor de show ditmaal te groot, terwijl een klein deel beweert geen nieuwe producten te hebben. Als alternatief organiseren de autofabrikanten en Duitse importeurs kleinere evenementen, maar waarbij de focus volledig op het eigen merk ligt. BMW geeft op de IAA 2019 wel acte de présence. Het merk laat wel een kleinere stand bouwen. In plaats van de 11.000 vierkante meter uit 2017 zal de show voor BMW op 3.000 vierkante meter vloeroppervlakte plaatshebben.

Werelddebuut ID.3

Landgenoot Mercedes is eveneens van de partij. Volkswagen grijpt de IAA 2019 juist aan voor de presentatie van zijn eerste volledig als elektrische auto ontwikkelde ID.3 voor te stellen. Concurrent Opel toont in de Messe van Frankfurt onder andere de Corsa inclusief de elektrische Corsa-e voor het eerst aan het publiek.

Proefritten

De 2019-editie van de IAA duurt van 12 tot en met 22 september. De show wordt gehouden in de Messe Frankfurt, die uit elf hallen op 200.000 vierkante meter bestaat. De organisatie heeft al aangegeven dat het zich ook richt op dynamische presentaties, zoals proefritten, offroadrijden en demonstraties.

Reageer op artikel:
Autofabrikanten keren IAA 2019 massaal de rug toe
Sluiten