Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 12 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Autobrochure: Wolfgang Denzel 1300

Soms, heel soms verrijk je je collectie met brochures van merken waarvan je nog nooit had gehoord. Zo ook de hier afgebeelde Denzel. Een Oostenrijks sportwagenmerk waarvan ik niet wist dat het bestond.

Denzel 1300 autofolder House of Petrolheadimg_3754

Misschien logisch, want Denzel was in de jaren veertig en vijftig actief en toen was ik – u verwacht het misschien niet– nog niet geboren. Ik had van heel het merk nooit eerder gehoord, totdat ik een verzameling kreeg van een ware autoliefhebber, die zijn hele leven documentatie had verzameld. De beste man wilde zijn complete verzameling een nieuw en goed onderkomen geven en kwam bij mij uit. Tijdens het kennismakingsgesprek vertelde hij dat hij ook brochures had, maar toen ik bij hem aan de deur stond, zei hij opeens dat er geen brochures tussen zaten.

“Sjoerd, Sjoerd”

Ik laadde de verzameling in een grote bus in, reed vanwege het gewicht rustig naar huis en kwam om een uur of acht ’s avonds aan. De volgende dag moest ik om 07.00 uur weg, maar ondanks dat ik vroeg op moest, bleef de documentatie in de bus maar mijn naam roepen: “Sjoerd, Sjoerd”. Ik besloot om enkele dossiermappen uit de bus te pakken en die alvast door te nemen. In de vierde map zaten tussen de krantenknipsels, foto’s en tijdschriften de hier afgebeelde folders.

Denzel 1300 autofolder House of Petrolheadimg_3757Driehonderd auto’s

Denzel is een fabrikant uit Oostenrijk, die in 1948 na een ontwikkelingstijd van vijf jaar zijn eerste auto lanceerde. De fabrikant was niet bepaald succesvol. Er zouden zo’n driehonderd auto’s zijn gemaakt. Rond 1957 viel het doek alweer voor het kleine merk, dat voor de techniek leunde op Volkswagen.

Denzel 1300 autofolder House of Petrolheadimg_3749Alpenfahrten

De groen-roze brochure beschrijft de Denzel 1300. Het moet een van de laatste folders zijn geweest die de autobouwer heeft uitgegeven. In de uitgave worden namelijk jaartallen opgesomd, waarvan 1956 de laatste is. Het bedrijf won namelijk tot en met 1955 de Oostenrijkse Alpenfahrt en wist in 1954 en 1956 ook de Franse Alpenfahrt op zijn naam te schrijven. De overwinningen staan trots in de folder vermeld. De ‘zwart-wit’-uitgave dateert van 1953, aangezien de andere overwinningen die Denzel boekte, niet vermeld staan.

LEES OOK: AUTOFOLDER JEEP CJ7, SCRAMBLER EN PICK-UP

Zestig jaar

Inmiddels zijn de brochures rond de zestig jaar oud, maar ze zijn net zo goed geconserveerd als in de afgelopen jaren. En dan te weten dat ik de tweede eigenaar van de folders ben. Ik moet ze wel heel goed koesteren, want het is een prachtig stukje historie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.