Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 25 okt 2015

Autobrochure: Lotus Elise

Op de IAA-autoshow in 1995 presenteerde Lotus de Elise, een kek lichtgewicht sportwagentje. Ik was op slag verliefd, maar niet op de auto zelf.

Het was op de eerste persdag van de IAA in Frankfurt dat de toenmalige topman van Lotus Cars, Romano Artioli, de Elise onthulde. In de gebruikelijke toespraak die bij zo’n heuglijk moment hoort, verklapte de Lotus-baas hoe het management op de naam was gekomen. Het was eenvoudiger dan je zou denken en nog een mooi verhaal ook.

Lotus maakt het zich historisch bezien niet eenvoudig om een nieuwe naam voor zijn producten te verzinnen. De aanduiding begint steevast met de letter E en zo bestaan er in de tijdlijn van het roemruchte merk de Esprit, Elite, Eclat, Elan en Excel. Elise past perfect in dit rijtje.

Het was echter Artioli’s dochter Elena die onbewust de basis legde voor de naamgeving van Lotus’ nieuwste model. Artioli werd kort voor de introductie ervan opa en zijn kleindochter was Elisa (met een A) gedoopt (ze heeft een Instagram-account met de naam Iamlotuselise). En daarom draagt een van de populairste Lotus-modellen de naam Elise, met een E op het eind.

“Als ik ooit een dochter krijg, noem ik haar Elise”

Toen ik het verhaal hoorde, dacht ik direct: als ik ooit een dochter krijg, noem ik haar Elise. Het geluk was dat mijn toenmalige vriendin (intussen al jaren mijn vrouw) het volmondig met mij eens was. Al had ze, om heel eerlijk te zijn, ook geen andere keus.

In 2004 was het moment daar! ‘Mijn’ Elise werd geboren. In die tijd bestond er nog een autoshow in Londen, waar Lotus een stand had. Het merk verkocht er t-shirts met de aanduiding Elise en een paar fotootjes van de roadster erop. Dat het shirt bedoeld was voor oudere kinderen, deerde mij niet. Ik kocht het, ook al kon mijn dochter het pas afgelopen zomer voor het eerst dragen.

Dus bij het horen en zien van alles wat met de Elise te maken heeft, denk ik direct aan mijn jonge autoliefhebster. Alle folders van de Lotus-telg bewaar ik, mocht de kleine lichtgewicht meid ze ooit willen hebben.

De hier afgebeelde Elise-folder is de aller-, allereerste uitgave. Hij werd op de IAA 1995 verstrekt aan pers en publiek. Het is een ‘dunnetje’, zoals we dat in folderjargon noemen. Een kleine vierkante uitgave die je openslaat en weer dichtklapt. Nu maar hopen dat de slogan ‘Born to be wild’ in de folder niet opgaat voor mijn dochtertje…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.