Autobrochure: Kia Sportage

Het valt me op dat auto’s steeds sneller achter elkaar op verschillende wereldmarkten worden gelanceerd; eerst zat er altijd een paar maanden tot een jaar tussen bijvoorbeeld de Europese en Aziatische introductie. Tijdens mijn laatste bezoek aan Japan zag ik daar de nieuwe BMW 7 Serie rijden, die ik in Nederland ook al aan de warme kant van het showroomglas had zien staan. Maar op deze Kia Sportage moeten we in Europa nog even wachten.

Terwijl de Sportage in Zuid-Korea reeds volop gebouwd en geleverd wordt. De auto’s voor Europa worden straks in het Slowaakse Zilina gefabriceerd, waarna de Nederlandse levering in februari van start gaat. Des te leuker was het dat ik vorige week in Zuid-Korea bij een Kia-dealer naar binnen stapte en de nieuwkomer in al zijn versies al kon bewonderen. En waar auto’s in de showroom staan, zijn folders van het betreffende model beschikbaar. Dus liep ik de dealer in Gangnam-Gu, de uitgaanswijk van Seoel, uit met de eerste brochure van de populaire SUV.

“Waar auto’s in de showroom staan, zijn folders van het model”

Anders dan de kleine vierkante folders in Europa, verstrekt Kia in Zuid-Korea grote brochures. Ze zijn net iets groter dan het A4-formaat, waardoor de folders, helaas voor mij, niet in insteekhoezen passen. En uiteraard is de tekst compleet in het Koreaans, waardoor ik het document niet kan lezen. Maar als je naar de foto’s kijkt, zie je wel wat de nieuwe Sportage te bieden heeft en welke voorzieningen allemaal nieuw zijn. Het is leuk om een folder van een model te hebben dat in Nederland helemaal niet wordt geleverd, maar een uitgave in een vreemde taal met een compleet andere lay-out is net zo leuk.