Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kocht jij een auto met sjoemelsoftware? Je krijgt waarschijnlijk geld terug

Een schadevergoeding voor kopers van een dieselauto met sjoemelsoftware hangt al tijden in de lucht. Nu de hoogste Duitse rechter stelt dat kopers een deel van hun aankoopprijs terug moeten krijgen, is dat waarschijnlijk ook voor Nederlanders goed nieuws.

Al eerder waren het Europees Hof en de rechter in Haarlem het eens over het feit dat er een compensatie moet komen. Het zou gaan om een bedrag van 3.000 euro.

Hoeveel geld krijg je terug voor een auto met sjoemelsoftware?

In Duitsland wordt niet benoemd hoeveel geld je terugkrijgt. Volgens de uitspraak van het Duitse Bundesgerichthof hebben autobezitters recht op tussen de 5% en 15% van de aankoopprijs als fabrikanten hebben gesjoemeld met emissienormen. Deze uitspraak is gedaan tegen Mercedes, Audi en Volkswagen.

Volkswagen, diesel, dieselgate, Polo-zaak, consumentenbond, sjoemelsoftware, geld terug
(Afbeelding: VW)

Stichting Diesel Emissions Justice – die collectieve acties voert tegen vijf autofabrikanten, importeurs en dealers – ┬áverwacht dat deze uitspraak ook invloed kan hebben op uitspraken in Nederland. De organisatie denkt zelfs dat de Nederlandse rechter het Duitse voorbeeld gaat volgen.

Kilometerheffing in zicht: zoveel geld moet jij straks betalen

Joost Edixhoven, een van de advocaten van Stichting Diesel Emissions Justice: “In een recente zitting tegen Mercedes voorspelden wij al dat deze beslissing de zaak in Duitsland zou kunnen kantelen. En dat is vandaag gebeurd. Houdt de fabrikant zich niet aan de wet, dan is hij aansprakelijk en heeft de koper recht op een flinke vergoeding. Dit is dan ook heel goed nieuws voor de gedupeerden. Alle fabrikanten die Emissions Justice aanspreekt sjoemelden op vergelijkbare manier, maar wisten de dans tot nu toe te ontspringen. Met deze maatstaf zal dat steeds moeilijker worden.”

In Amerika wordt al gecompenseerd

Hoewel in Europa nog lang niet elke koper geld terug krijgt van fabrikanten als Mercedes, Audi en Volkswagen, is dat in Amerika totaal anders. Hier worden kopers van Volkswagens allang gecompenseerd. Afwachten is nog hoe en wanneer ook in ons land geld terug wordt gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.