Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 3 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Audi zet in op ontwikkeling van waterstof aandrijflijnen

Met de e-tron-lijn is Audi al lekker bezig op het gebied van elektrische auto’s, maar de fabrikant kijkt ook verder. Audi gaat zich nu opnieuw bezighouden met het ontwikkelen van aandrijflijnen op waterstof voor toekomstige voertuigen.

H-tron

Op dit moment is de wereld in de ban van de elektrische auto die zijn stroom haalt uit grote, zware en logge accupakketten. Niet alleen zijn deze duur, maar hebben ze ook nog eens vrij beperkende limieten en zijn de grondstoffen ervoor lastig te verkrijgen. Zeker nu steeds meer fabrikanten meer en meer accubakken gaan produceren. Audi ziet dit ook gebeuren en kijkt daarom iets verder dan de neus lang is. Waterstof kan in de ogen van Bram Schot, grote baas bij Audi, wel eens de oplossing zijn.

Schot bevestigde onlangs dat Audi zich weer gaat focussen op het ontwikkelen van het zesde waterstof aangedreven prototype. Deze moet later dit jaar aan het publiek getoond worden. Schot durfde zelfs te zeggen dat er een gelimiteerde productie van een Audi FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) vanaf 2021 hoogst waarschijnlijk bij de leasemaatschappijen in het aanbod opgenomen kan worden.

Veeleisende automobilisten

Hoewel de Audi-baas een redelijk kort tijdspad voor een op waterstof rijdende Audi schets, betekent dat niet dat de Duitsers snel volume kunnen leveren. Voor een makkelijk verkrijgbare FCEV moeten we volgens Schot nog zeker tot ergens 2025 wachten.

Met de waterstofauto wil Audi de veeleisende automobilist aanspreken. Deze heeft op dit moment nog niet genoeg aan het bereik van een elektrische auto op accu’s en zit niet te wachten op lange laadtijden. Waterstof moet dit allemaal kunnen oplossen, want een volle tank halen kost enkele minuten waarna er weer honderden kilometers met de auto gereden kan worden. Daarnaast lost waterstof ook het probleem van een korter bereik in koude omstandigheden op. Je kunt immers snel bijtanken als je minder ver kunt rijden.

h-tron

Audi is geen vreemde op het gebied van waterstof. In 2016 presenteerde het merk de h-tron. Een conceptauto die volgens de makers 600 kilometer op een volle tank kon rijden. Die tank was op zijn beurt binnen vier minuten weer volledig gevuld bij een tankstation.

Audi heeft daarnaast de samenwerking met Hyundai opgezocht om de waterstofaandrijving te perfectioneren. De Zuid-Koreanen hebben zelfs al officieel een waterstofauto in hun aanbod: de Hyundai Nexo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.