Autovisie
Autovisie Nieuws 22 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Audi toont nieuwe R18 racewagen

Het lijkt weer een titanenstrijd te worden tijdens de 24 Uren van Le Mans. Audi laat het wapen voor dit jaar alvast zien. Maak kennis met de nieuwe R18.

1.000 pk

De Audi R18 moest afgelopen jaar zijn meerdere erkennen in de Porsche 919. Dit jaar moet de Audi de Porsche weer voorblijven. Beide auto’s zullen iets minder vermogen uit hun verbrandingsmotor halen. Voor de cijfers van de Porsche moeten we wachten tot morgen, maar van de Audi is het nu al bekend. De 4,0 liter V6 TDI zal dit jaar zo’n 514 pk leveren. Het koppel is met ruim 850 Nm nog wel gelijk. De elektromotor die de voorwielen aandrijft is daarentegen fors sterker en mag tijdens de race op Le Mans 408 pk leveren. Vorig jaar was dat nog zo’n 270 pk. Het maximale vermogen van de Audi ligt op zo’n 1.000 pk.

6MJ

Audi heeft ervoor gekozen om de nieuwe R18 in te schrijven als 6MJ-hybride. Dat betekent dat er dit jaar meer hybride-energie mag worden gebruikt, maar dat daar tegelijkertijd een lager brandstofverbruik tegenover moet staan. De nieuwe racewagen van Audi verbruikt ongeveer tien procent minder dan de auto van vorig jaar en hij kan bovendien vijftig procent meer energie terugwinnen. Ook de aerodynamica is compleet aangepast, zodat de auto er weer anders uitziet. Opvallend feitje: de nieuwe auto verbruikt 47,6 procent minder diesel dan de eerste TDI racewagen van Audi.

Porsche en Toyota

Porsche en Toyota hebben de 919 Hybrid en TS050 Hybrid ingeschreven als 8MJ-hybride. Porsche had de auto vorig jaar ook al ingeschreven in die categorie. Het lijkt erop dat de auto’s dit jaar dichter bij elkaar zitten dan ooit. We gaan het zien op 18 en 19 juni. De Porsche 919 wordt morgen onthuld. De Toyota TS050 Hybrid volgt op donderdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.