Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 29 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Quattro 40 jaar: vier keer vier Audi’s onder €40.000,-

Audi Quattro bestaat inmiddels veertig jaar, en dat vieren we uitgebreid in ons magazine (nummer 11) dat nu in de winkels ligt. Vandaag kijken we naar vier Quattro-occasions voor minder dan €40.000,-.

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat Quattro dit jaar 40 jaar bestaat. Heb je dat wel gemist, haal dan snel het Autovisie-magazine in de winkel voor een fantastische reportage over legendarische Quattro’s! Wees snel, want je kunt ‘m tot volgende week woensdag 3 juni kopen.

rallyauto's van toen
Deze Quattro-helden schitteren nu in Autovisie Magazine! Foto: Jerôme Wassenaar.

Afijn, Quattro dus. Dat is het eerste geval waar de 4 in voorkomt. Het welbekende vierwielaandrijvingssysteem van Audi, waar legendes mee zijn geboren. Volledig gerestaureerde Audi Sport Quattro’s gaan tegenwoordig voor meer dan 3 ton aan euro’s over de toonbank. Dat is iets te veel van het goede voor de normale man. Omdat Quattro dit jaar 40 jaar bestaat, besloten wij het budget voor een begeerlijke Audi dan ook op 40.000 euro vast te stellen. En hoewel het Quattro-systeem op bijna elke Audi is uitgerust, zijn er ook nog compacte en snelle uitvoeringen te vinden. Hier onze ‘Top Quattro’.

4. Audi Coupé Quattro 2.6 V6 – €11.950

Een lijstje als deze is natuurlijk niet compleet zonder een ‘echte’ Quattro. Deze Audi Coupé stamde voor een groot deel af van de Audi 90, maar is wel degelijk de opvolger van de Coupé GT die de broer was van de legendarische ur-Quattro. Het silhouette van die fraaie, hoekige Audi Coupé is op deze B4-generatie duidelijk herkenbaar, maar wel veel ronder van vorm. Deze Audi Coupé is daarom misschien wel net iets te degelijk, maar de motorisering maakte dat wel goed. Het topmodel was echter de S2-versie, met een heerlijke vijf-in-lijn met 20 kleppen, goed voor een dikke 220 pk. Dit exemplaar moet het met iets minder doen: hij heeft een 2,5-liter V6 met 150 pk in het vooronder, gekoppeld aan een handbak. De Quattro komt uit 1994 en heeft 161.704 kilometer ervaring. Voor die 11.950 euro zit er ook nog een modelautootje van de Coupé bij. What else do you need? 

Occasions Audi Quattro

3. Audi S1 – €23.950

De Audi S1 werd pas in 2014 op de markt gebracht, daar waar de A1 al vier jaar meedraaide. De Audi A1 heeft echter wel een aantal kenmerken van de originele Quattro. Het is een kleine, lichte vierwielaangedreven auto met veel power, maar Audi claimt ook dat dit model stijlkenmerken heeft die terug doen denken aan het originele rallymonster. Tuurlijk, eigenlijk moet je de iets meer hardcore A1 Quattro hebben, maar die was helaas niet binnen het budget te vinden. Deze S1 wel, en uiteraard is-ie ook voorzien van het Quattro-systeem. Voorin bevindt zich een 231 pk sterke 2,0-liter viercilinder TFSI motor, die de kleine hatchback al in 5,8 tellen op de 100 km/h weet te krijgen. De S1 werd standaard geleverd met een handgeschakelde zesbak, iets anders wil je eigenlijk ook niet in zo’n bommetje. Wij hebben hem gevonden voor 23.950 euro, en daarvoor heb je een geel exemplaar uit 2014 met drie deuren en ruim 86.000 kilometer op de teller. Leuk voor een quarantainerally!

Occasions Audi S1

2. Audi RS6 V10 – €38.950

Dit is momenteel de meest bekende Audi met Quattro-vierwielaandrijving: de RS6. De eerste RS6 (C5) verscheen in 2002. Toen werd het familiemonster geleverd met een 450 pk sterke V8, zowel in de station als in de sedan. Vanaf 2008 kwam zijn opvolger, de C6, met een 580 pk sterke V10, ook in beide carrosserievarianten. Dat was en bleef de enige generatie RS6 met een V10 in het vooronder, en dat maakt deze juist zo bijzonder. En omdat zijn opvolger (C7) zo steengoed was, is de RS6 met V10 ook nog relatief betaalbaar. Maar met dit exemplaar is nog iets meer gedaan. Naast de ABT-wielen, is de 5,0-liter V10 geüpgraded door JD Engineering. Daardoor levert hij nu 800 paardenkrachten en 1.004 Nm aan koppel! Volgens de advertentie doet hij 0-100 km/h in 3,3 seconden en ligt de topsnelheid op 350 km/h. In een stationwagon! Maar het feit dat hij meer power heeft gekregen, en de uit 2008 stammende RS6 ook al ruim 106.000 kilometer heeft gelopen, loont het misschien wel om hem goed te laten nakijken. Maar wat een bruut! Over aankomend onderhoud doen we geen uitspraken…

Occasions Audi RS6

1. Audi RS5 Coupé – €39.900

De duurste in het rijtje is – net als de Sport Quattro – een krachtige coupé met vierwielaandrijving. We hebben het dan natuurlijk over de RS5 Coupé. Maar waar de rallylegende lichtvoetig was, weegt de RS5 maar liefst 1.725 kilogram. Dan heb je natuurlijk wel een beetje vermogen nodig om dat gewicht snel weg te krijgen, en dat kreeg hij dan ook mee in de fabriek. De 4,2-liter V8 leverde in de eerste generatie RS5 Coupé 450 pk en 430 Nm, genoeg om hem in 4,6 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/h te brengen. Helaas was hij alleen leverbaar met een automaat. Dit exemplaar uit 2012 heeft met 80.086 kilometer relatief weinig gereden. Voor 39.900 euro kun je jezelf eigenaar noemen van een Audi met Quattro vierwielaandrijving en een machtige V8 in het vooronder.

Occasions Audi RS5

Bonus – Audi Quattro

Zoals gezegd vieren we momenteel 40 jaar Quattro in ons magazine, dat nog tot woensdag 3 juni in de winkels ligt. Van die reportage maakten we ook een prachtige video, waarin redacteur Peter Hilhorst je kennis laat maken met drie legendarische Audi-helden. Leun achterover en geniet van het magistrale geluid en de mooie beelden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.