Autovisie
Autovisie Nieuws 6 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Audi Quattro met een hoofdletter Q

Van alle vierwielaangedreven Audi’s mag maar één zijn quattro-badge met een hoofdletter Q dragen, de ur-Quattro. En niet zonder reden. Het model is de stamvader, de pater familias en de enige met twee rallytitels op zak.

Audi Quattro A1

Ontmoet chassisnummer #900012, een Audi Quattro A1 Groep B-rallywagen met een kort, maar krachtig competitieverleden. In de handen van de Finse coureur Hannu Mikola reed de auto – toen nog in Groep 4-specificatie – naar de tweede plaats in de Rally van Monte Carlo in 1982. Een tweede optreden in datzelfde jaar eindigde minder glorieus. In de Rally van Zweden kwam Mikola met deze Quattro niet verder dan de zestiende plek.

Na een paar maanden door Audi te zijn gebruikt voor trainingsdoeleinden werd #900012 halverwege 1983 opgewaardeerd naar Groep B-specificatie en verkocht aan de Finse Audi-importeur. Met de voormalige Saab-rijder Antero Laine achter het stuur won de Quattro het Finse Rallykampioenschap in 1984 en 1985. Daarna wisselde de wagen een aantal keer van eigenaar, alvorens in 1991 in het museum van de Zweedse verzamelaar Anders Carlsson te belanden.

Bij zijn huidige eigenaar, die de Audi in 1995 kocht, maakte de grondig gerestaureerde Quattro deel uit een collectie belangrijke historische auto’s. De vierwielaandrijver wordt op 21 maart bij Bonhams geveild en moet dan tussen de 330.000 en 390.000 euro opbrengen. Hij wordt verkocht met een volledige documentatie van zijn race- en rallygeschiedenis in de periode 1982–1992 en Audi-papieren die bevestigen dat het een echte fabrieksauto is geweest.

Qua uiterlijk lijkt de Quattro veel op de Audi Coupé (1980 – 1988), maar het model heeft onder meer een andere bodemplaat om plaats te bieden aan zijn vierwielaandrijvingsysteem en onafhankelijke achterwielophanging. Onder de motorkap ligt een 2,1 liter vijfcilinder met een KKK-turbocharger die in racetrim ongeveer 300 pk levert. Latere evoluties, zoals de Sport Quattro S1 en Sport Quattro S1 E2, brachten het vermogen naar respectievelijk 450 en 600 pk.

Fotocredit: Bonhams

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.