Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 25 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Audi Q3 is een Q8 in het klein

Als de eerste generatie Audi Q3 al een probleem had, dan was het zijn uiterlijk. De compacte SUV oogde wat iel, wat nietszeggend, wat fantasieloos. Daar komt bij de nieuwste Q3 verandering in. Hij is bijna een Q8 in het klein.

Q3_0300002_AB_28

Met de Q8 introduceerde Audi een nieuwe ontwerptaal voor zijn SUV’s. Een taal die nu ook de nieuwe Q3 spreekt. We herkennen de afgeplatte grille met zijn dikke rand en zijn acht hoeken, de verchroomde verticale spijlen, de ietwat aflopende daklijn en de flink aangedikte wielkasten, die volgens Audi de klassieke Sport Quattro in herinnering brengen. Een groot verschil met de Q8 zien we aan de achterkant, waar geen doorlopende lichtbalk te vinden is, maar twee losse achterlichten.

Vier motoren

In eerste instantie zijn er vier krachtbronnen beschikbaar voor Audi’s nieuwste SUV. De instapper is de Q3 35 TFSI met een 150 pk leverende 1,5 liter turbobenzinemotor, gekoppeld aan een zeventraps automaat met dubbele koppeling of een handgeschakelde zesbak. Hij is voorwielaangedreven, dit in tegenstelling tot de Q3 40 TFSI (190 pk) en Q3 45 TFSI (230 pk), die altijd vierwielaandrijving hebben en een automatische S Tronic-transmissie. De voorlopig enige diesel is de Q3 35 TDI met 150 pk. Hij is er als voorwielaandrijver met automaat of als vierwielaandrijver met handbak. Een 190 pk sterke variant volgt snel. Verwacht in de toekomst bovendien een snelle RS Q3.

Groter geworden

In vergelijking met zijn voorganger is de nieuwe Q3 – die op Volkswagens MQB-platform staat – uiteraard iets groter geworden. Hij meet nu 4,485 meter in de lengte (plus 9,7 centimeter), 1,849 meter in de breedte (plus 1,8 centimeter) en 1,585 meter in de hoogte (min 0,5 centimeter). Zijn wielbasis groeide met 7,8 centimeter naar 2,681 meter. De achterbank kan over een afstand van 15 centimeter worden verschoven. Als die is neergeklapt, kan de Q3 maximaal 1525 liter aan bagage meenemen (530 tot 675 liter met de bank omhoog).

Digitale instrumenten

De grote verandering in het interieur is dat een digitaal instrumentarium nu altijd standaard is. Geen echte klokken meer voor de neus van de chauffeur dus, maar een 10,25 inch display. Daarbij is er het MMI-infotainmentsysteem, dat werkt met een 12,3 inch touchscreen, maar ook naar stemcommando’s luistert (bij MMI Navigation Plus). Een tweede touchscreen, zoals grotere en duurdere modellen van Audi dat hebben, heeft de Q3 niet. Verder is er een hele waslijst aan elektronische assistenten leverbaar en zet Audi sterk in op connectiviteit. Zo kan de Q3 verkeersinformatie van andere Audi’s krijgen via een LTE-verbinding. Optioneel zijn verder een S Line-pakket (met sportonderstel), een adaptief onderstel en een premium audiosysteem van B&O.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Audi Q3 is een Q8 in het klein
Sluiten