Aston Martin Valkyrie in zijn natuurlijke habitat
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2FAston-Martin-Valkyrie-7.jpg)
Kijk, zo heurt het! De Aston Martin Valkyrie op de openbare weg. Jawel, want de Aston Martins nieuwste sportwagen is gemaakt voor de straat. Natuurlijk gaan we hem daar zeer weinig zien, niet op de laatste plaats omdat van de uiterst kostbare hypercar slechts 150 stuks worden gemaakt.
Van die gelimiteerde oplage komen er dan enkele exemplaren naar Nederland. Het is echter de vraag of de gefortuneerde autoliefhebbers hun nieuwste Engelse aanwinst vervolgens op de openbare weg uitlaten. Laten we het hopen. En anders melden we ons hierbij aan om dat voor de Aston Martin Valkyrie-bezitters te doen. Geheel kosteloos.
Silverstone
Later dit jaar start de officiële levering van de Aston Martin Valkyrie. Het hier gefotografeerde exemplaar is van de autobouwer zelf. Achter het stuurwiel zit Chris Goodwin, Aston Martin’s ‘High Performance Test Driver’. Hij rijdt ter hoogte van het circuit Silverstone, waar de autobouwer testsessies en de ontwikkeling doet. De hypercar komt voort uit een samenwerking met Aston Martin en Red Bull Advanced Technologies, onderdeel van de Formule 1-renstal. Mede verantwoordelijk voor het ontwerp is Adrian Newey, de beroemde F1-ontwerper. Gekozen is voor een lay-out die dicht bij die van een Formule 1-auto staat, zij het met twee zitplaatsen naast elkaar. De auto, die zijn leven begon onder de codenaam AM-RB 001 wat staat voor Aston Martin Red Bull project 1, wordt door Aston Martin zelf gebouwd.
V12-motor
De auto is geheel van carbon fibre vervaardigd. Centraal in het chassis hangt een V12-motor met elektra-ondersteuning. Het resultaat is een hoogmoedige krachtcentrale van meer dan 1000 pk, die de Aston Martin Valkyrie tot adembenemende prestaties in staat stelt. De productie start binnenkort, zodat deze zomer de eerste auto gereed is voor aflevering. De autobouwer denkt de laatste Valkyrie volgend jaar te bouwen. Dan zijn er 150 gemaakt. Vervolgens komen er 25 stuks die bedoeld zijn voor het circuit. Géén racewagens, maar track day-auto’s.
Lees ook:
Ook interessant
-
Deze bekeuringen moet je niet betalen!
-
Mistig? Dit is wanneer je mistlampen mag gebruiken
-
Bijna 40 procent van de Nederlanders vult ruitenvloeistof eigen auto niet bij
-
De BMW X2 moet gewoon lekker normaal doen
-
Waarom de elektrische auto van Huawei Tesla van zijn troon kan stoten
-
Autorijden is duur: maar carpoolen voor veel Nederlanders geen optie
-
Deze occasion wil je: Renault Sport Spider, exclusieve tweezitter
-
Dubbel pijn: Ferrari F40 Barbie-auto crasht
-
Dit zijn de 5 duurste landen om benzine te tanken
-
Waarom de nieuwe iPhone handig is voor Tesla-eigenaren
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Mercedes-Benz E-klasse
-
Meer dan 50% van de Nederlanders overweegt geen Chinese elektrische auto