Autovisie
Autovisie Nieuws 23 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Aston Martin: V12 Vantage komt niet als Roadster. Of toch wel?

Vraag het Aston Martin en het Engelse prestigemerk geeft aan dat de V12 Vantage alleen als Coupé komt. Maar kan de fabrikant de druk van zijn klanten wel aan? De roep om een Roadster is groot!

Vooralsnog houdt Aston Martin de deur voor de open variant dicht. Tegen Autovisie laat de autobouwer weten de V12 Vantage alleen als Coupé te brengen en dat er geen intentie is om een versie met softtop te lanceren. Of de V12 Speedster daarin een rol speelt, geeft de autobouwer niet aan. De technische architectuur van de V12 Vantage en V12 Speedster is nagenoeg gelijk. Van de V12 Speedster maakte Aston Martin er slechts 88, plus enkele aangepaste preproductie-auto’s. De oplage van de V12 Vantage is beperkt tot 333 exemplaren.

Aston Martin V12 Vantage

Wachtlijst

Aston Martin kondigde de V12 Vantage vorige week aan. Hoewel de fabrikant al enkele maanden wat speldenprikjes over de laatste V12-sportwagen gaf, was het blijkbaar een groep liefhebbers niet opgevallen. Zij meldde zich pas vorige week bij de fabrikant, waar ze te horen kreeg dat de complete oplage al geruime tijd geheel was vergeven. Toch maakten veel geïnteresseerden kenbaar graag op de wachtlijst te willen staan, voor het geval een van de uitverkorene bij nader inzien toch zou afhaken. Of in de hoop dat de allocatie van de exemplaren voor Rusland elders verdeeld zou worden.

Einde V12-motor voor Aston Martin in zicht

Aston Martin DBX 707 is sterkste SUV in segment

Aston Martin maakt V12 Vantage krachtiger dan gepland

Oplage V12 Vantage blijft 333 stuks

Verschillende personen hebben reeds aangegeven in aanmerking te willen komen voor de V12 Roadster, al geeft Aston Martin op dit moment dus aan dat er geen softtopversie van de sportwagen komt. Maar juist die belangstelling zou Aston Martin kunnen gebruiken om toch een open V12 Vantage uit te brengen, ondanks dat zij zelf heeft aangegeven er geen uit te brengen. Immers, de Coupé en Roadster zijn andere auto’s, anders dan dat Aston Martin nu het productievolume van de V12 Vantage van 333 tot bijvoorbeeld 555 stuks verhoogd.

Aston Martin V12 Speedster

Einde V12 in zicht

Met de 700 pk sterke V12 Vantage kondigde Aston Martin zijn laatste model met een V12-motor aan. Het blok wordt momenteel in de DB11 en DBS geleverd. Maar het is voor Aston Martin niet meer rendabel om de krachtbron aan de volgende emissie-eisen te laten voldoen. De opvolgers van de DB11 en DBS krijgen de beschikking over een elektrische aandrijflijn, zoals ook de vervanger van de Vantage en de DBX elektrisch worden. De nieuw op te zetten sportwagenlijn met de Valhalla en de Vanquish krijgen nog wel een verbrandingsmotor. Dat wordt een V8-blok, dat centraal in het chassis komt te hangen. De Valhalla komt in 2024, de Vanquish kort daarna. Voor de V12-motor valt tegen die tijd het doek. De fabrikant plant een nieuwe DB11 in 2025, gevolgd door de DBS en de Vantage.

Video Aston Martin V12 Speedster

Aston Martin V12 Speedster | Wat je moet weten

Dit is de definitieve Aston Martin V12 Speedster

Zo verschillende V8 Vantage en V12 Vantage van elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.