Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 8 apr 2016

Aston Martin telt af voor opvolger V8 Vantage

In de kraamkamers van Aston Martin wordt op volle kracht aan het toekomstige modellengamma gewerkt. Na de DB11, waarvan al zeer spoedig de open Volante wordt getoond, is het eerstvolgende model de V8 Vantage. Hij staat voor 2017 op de agenda.

Mark Higgins_Jerome Wassenaar_R3A4275

Binnen het hernieuwde modellengamma krijgt de V8 Vantage de rol toebedeeld van sportwagen, waar de DB11 de luxe grand tourer is. Hij wordt volgens de eerste informatie langer, breder, maar ook lager. Binnenin zal de kleinste Aston Martin meer ruimte bieden dan zijn voorganger, al blijft het een tweezitter.

“De V8 Vantage belooft er nog sportiever en dynamischer uit te zien dan de DB11”

Voor het koetswerkdesign leunt de Vantage sterk op dat van de hier afgebeelde automobiele hoofdrolspeler uit de James Bond-film Spectre, de DB10. Astons designbaas Marek Reichmann en zijn kompanen kregen vanuit het management de opdracht om elk model een eigen personaliteit te geven. De V8 Vantage belooft er nog sportiever en dynamischer uit te zien dan de DB11.

Weekend warrior

In het Engelse AutoCar zegt Aston Martins topman Andy Palmer daarover: “De opdracht aan het designteam was om van elk model een echte Aston Martin te maken, maar dan wel zodanig dat ook mijn 77 jaar oude moeder ze uit elkaar kan houden.” Palmer beschrijft de nieuwe Vantage als een ‘weekend warrior’, een race-auto waarmee je ook het circuit tijdens een track day opzoekt.

Mark Higgins_Jerome Wassenaar_R3A4240

Net als het huidige model komt de toekomstige Vantage er in een verschillende versies en varianten. De coupé bijt het spits af, gevolgd door de roadster. Als eerste komt de achterwielaangedreven V8-uitvoering, voorzien van een 4,0 liter twinturbo achtcilinder uit de AMG-stal van minderheidsaandeelhouder Mercedes-Benz.

Twaalfcilinder

Later volgt de twaalfcilinder, waarvoor de Engelsen de 5,2 liter biturbomotor uit de DB11 gaan gebruiken. De DB11 krijgt op zijn beurt overigens ook de V8 van de Vantage, zij het eerder dan dat de Vantage zelf erover zal beschikken.

LEES OOK: ASTON MARTIN V8 VANTAGE GTS EN IEDERE VANTAGE OOIT

Naar verluidt koppelt Aston Martin de V8-krachtbron in de Vantage aan een handgeschakelde transmissie. Een opvallende keuze, aangezien Mercedes-Benz in zijn modellen de V8 alleen aan een automatische transmissie koppelt. Er zijn geruchten dat Aston Martin voor de achtpitter geen andere transmissie in de planning heeft. Mocht dat waar zijn, dan begaat de Engelse autobouwer een grote fout.

Automaat

Insiders melden Autovisie dat de huidige V8 Vantage een groter succes was geweest, als Aston Martin er een conventionele automaat in had gehangen in plaats van een gerobotiseerde handbak. Aston Martin zal de nieuwe Vantage met coupékoets en V8-krachtbron halverwege volgend jaar in de verkoop nemen.

Foto’s: Autovisie/Jerome Wassenaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.