Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 26 feb 2021

Aston Martin Bulldog is al over de helft

Gaat de Aston Martin Bulldog dit jaar al zijn langverwachte en tweede recordpoging ondernemen? Misschien, want z’n restaurateurs hebben laten weten dat-ie daar spoedig klaar voor is.

Even een opfrissertje. De Aston Martin Bulldog is een bijzondere hypercar die de Britten eind jaren 70 vervaardigden. Het moest destijds de snelste auto ter wereld worden. De hoekige hypercar met pyramide-achtige vorm had een middenmotor, een 5,3-liter V8 met dubbele turbo om precies te zijn. Die krachtbron was destijds al goed voor 710 pk en moest de Bulldog in staat stellen om – in combinatie met de lage cW-waarde van 0,34 – een snelheid van 237 mph (381 km/h) aan te tikken.

Aston Martin Bulldog gaat voor een tweede recordpoging

Financiële problemen

Dat lukte destijds niet, want de Bulldog kwam niet verder dan 191 mph (307,4 km/h). Kort na die poging kwam Aston Martin in financiële problemen en werd de hoekige hypercar in de ijskast gezet. De sportwagenbouwer was oorspronkelijk van plan om 25 exemplaren te bouwen, maar dat bleef dus uit.

Iedereen vergat het Bulldog-project. De auto kwam in handen van verschillende eigenaren, die zelf ook allerlei modificaties aan de auto uitvoerden. Tot het Britse Classic Motor Cars, een restauratiebedrijf, de auto een tijdje terug op het spoor kwam. Het vroeg de toenmalige eigenaar of het de Bulldog in ere mocht gaan herstellen. Na lange onderhandelingen stemde die persoon uiteindelijk in, waardoor het Britse bedrijf de Bulldog vorig jaar onder handen nam.

Originele staat

Het was van plan om de auto volledig in ere te herstellen, precies zoals-ie uit de fabriek van Aston Martin kwam rollen. Classic Motor Cars gaf vorig jaar rond deze tijd aan dat het project zo’n 18 maanden zou duren. Inmiddels zijn we 12 maanden verder en kan het bedrijf gerust stellen dat de Bulldog over de helft van z’n restauratietijd is.

Concreet betekent dat dat de hele auto is gestript en dat British Motor Cars inmiddels precies weet hoe ze de auto in originele specificatie moeten opbouwen. Dat was een hele kluif, omdat veel originele onderdelen van de auto verloren waren gegaan en er zoals gezegd modificaties waren uitgevoerd. British Motor Cars is inmiddels begonnen met de opbouw van de auto. Hoe lang dat nog gaat duren, durft het bedrijf nog niet te zeggen. Weten ze zich aan de originele planning te houden, dan zou dat betekenen dat de Bulldog aan het eind van deze zomer klaar is.

Wereldtournee

Is dat inderdaad het geval, dan gaan ze de auto klaarmaken voor een tweede recordpoging. Lukt het British Motor Cars om de 237 mph aan te tikken, dan zullen ze de auto meenemen op een heuse wereldtournee. Stay tuned!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.