Autovisie
Autovisie Nieuws 24 mrt 2022

Aston Martin Brough AMB 001 gaat de weg op, niet letterlijk dan

Slechts twee wielen en toch draagt deze creatie het officiële gevleugelde Aston Martin-merkwapen. Maak kennis met de AMB 001, een gelimiteerde motorfiets van de hand van Aston Martin. Nieuw is de tweewieler niet, want alweer twee en een half jaar geleden voorgesteld, maar de levering gaat nú van start.

Het was op de Milan Motorcycle Show in november 2019, dat Aston Martin met het Franse Brough Superior een wel heel speciale motorfiets uit de hoge hoed toverde. De samenwerking resulteerde in een futuristisch ogende tweewieler met een typisch Aston Martin-sausje. Een jaar later zouden de eerste exemplaren al de fabriek in Toulouse moeten verlaten.

100 stuks

Welnu, het verhaal is bekend, er kwam een coronacrisis tussendoor. Vandaar dat pas deze maand de eerste dertig stuks de fabriekspoort verlieten. De exemplaren zijn direct naar klanten in Amerika, Japan en, zoals afgebeeld exemplaar, België gegaan. Slechts 100 stuks zien het levenslicht. Nu geeft de fabrikant aan dat er nog geen 100 kopers voor de AMB 001 zijn gevonden. Op dit moment zijn er nog tien exemplaren beschikbaar.

Aston Martin amb 001

Begin van een reeks?

Het laat zich niet moeilijk raden waar de naam AMB 001 voor staat. Deze ‘eerste Aston Martin Brough’ lijkt naar meer te smaken voor de Engelsen, al is het de vraag of dat ook het geval is. Voor de samenwerking met Red Bull Technologies kozen de twee voor soortgelijke benamingen. Het eerste type luistert naar de naam AM-RB-01. En na de één kwam twee, gevolgd door drie. Overigens wijzigde Aston Martin voor de definitieve auto’s de namen in respectievelijk Valkyrie, Valhalla en Vanquish. Het zou zomaar kunnen dat er een tweede motorfiets uit het tijdelijk Engels/Frans-huwelijk komt, de AMB 002.

Aston Martin amb 001

Met turbo

Voor de aandrijving zorgt de Brough Superiors V-twin-motor. Op het 1,0-liter blok is voor deze gelegenheid een turbo met variabele geometrie geschroefd, waardoor het vermogen op 183 pk ligt. En dat met een drooggewicht van 180 kg. Vanwege het potente prestatieniveau wijzigde de fabrikant ook het remsysteem. De brok techniek is verpakt in een frame dat bekleed is met koolstofvezel carrosseriedelen. De componenten maken in bepaalde gevallen deel uit van de structuur, wat bijdraagt aan gewichtsreductie van de complete machine. Nu schreven we al dat de motorfiets van het gevleugelde Aston Martin-logo is voorzien. Welnu, dat is geen traditionele badge of juist met het oog op lichtgewicht een sticker. Nee, de twee partijen hebben het Aston Martin-logo ín het paneel verwerkt, middels lasertechniek.

Aston Martin amb 001

Kunst op (twee) wielen

Met de AMB 001, afgewerkt met leren details, mag de openbare weg niet worden betreden. Hij is namelijk niet straatlegaal. De tweewieler kan worden gebruikt op het circuit of privéterrein, terwijl een mooi plaatsje in de huiskamer of serre hem ook recht doet. En dat voor een prijs van ongeveer 100.000 pond. Kunst kost geld, moet je maar denken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.