Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 3 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Arrows F1 van Jos Verstappen kopen? Het kan, maar er zit wel een addertje onder het gras

Heel vaak gebeurt het niet dat je een Formule 1-auto kan kopen. Als dat dan toch onverwachts gebeurt, dan zal je er toch al snel een slordige miljoen of meer voor moeten neertellen. Voor deze Arrows F1, waarmee Jos Verstappen in de Formule 1 heeft gereden, is dat veel minder, al zit er wel een addertje onder het gras.

Het gaat hier om de Arrows A21 uit 2000. In deze oranje-zwarte bolide reden Jos Verstappen en diens -destijds jongere – teamgenoot Pedro de la Rosa. Hoewel deze Arrows in 2000 misschien wel de snelste Formule 1-auto van het veld was, konden ze wat minder indruk maken op de circuit waar meer downforce benodigd is. Verstappen pakte met deze Arrows F1 in totaal vijf punten in dat seizoen. Hoogtepunt was zijn vierde plaats in Monza, mede dankzij de krachtige motor en hoge snelheid op de ‘Temple of Speed’, de bijnaam van het circuit. Verder kenmerkte dat seizoen zich door de grote hoeveelheid uitvalbeurten van het team dankzij mechanische pech.

In België te koop

Het is een unieke kans om een Formule 1-auto aan de collectie toe te kunnen voegen. De Arrows A21 staat bij onze zuiderburen te koop, bij Officina Caira.

Arrows A21 - Jos Verstappen - RaceCarsDirect.com - Autovisie.nl

Rollend chassis

De prijs van deze Formule 1-bolide? 155.000 euro. Dat lijkt te mooi om waar te zijn, aangezien een McLaren MP4-25 van Lewis Hamilton uit 2010 nog voor 5 tot 7 miljoen euro moet verkopen. Oké, dat is wel een racemachine van een zevenvoudig wereldkampioen, maar het grootste verschil zit ‘m in de motor. Die heeft de tweedehands Arrows A21 F1-auto namelijk niet. Het is een ‘rollend chassis’, waarbij er dus door de koper nog zelf een motor in gelepeld moet worden. Oorspronkelijk lag hier een Supertec FB02 van Renault in, een V8-motor die 780 pk produceerde. Ook een versnellingsbak moet nog aan het chassis toegevoegd worden.

Zo koop je een Formule 1-auto – Sjoerds Weetjes #205

Om de Arrows F1 dus raceklaar te maken zul je dus nog even aan de slag moeten. Een officiële prijslijst van de kosten van Formule 1-onderdelen is er niet, maar Autovisie heeft wel via insiders een prijslijst kunnen krijgen. Zo kost het leasen van de krachtbron bij Honda 2 miljoen per jaar voor Formule 1-team Alpha Tauri. Een versnellingsbak voor zo’n moderne bolide kost al gauw 750.000 euro. Voor een bolide uit 2000 zal het waarschijnlijk wat minder kosten, maar houd er dus rekening mee dat je voor die 155.000 nog zeker niet klaar bent voor die ene trackday.

Overigens is het niet zo gek dat een Formule 1-bolide die je als particulier kunt kopen, geen motor heeft. Hoe dat zit, dat legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit in de video die je via onderstaande link kunt kijken.

Dit kost een Formule 1-auto! – Sjoerds Weetjes #206

Arrows A21 - Jos Verstappen - RaceCarsDirect.com - Autovisie.nl

Niet de eerste keer

Eerder stond er al een Arrows A21 te koop. Deze was in 2017 in handen van het Britse F1-sales. Die stond toen voor iets minder dan 300.000 pond te koop en ging dus ook om het 2000-exemplaar. Of dit hetzelfde exemplaar is als die in Groot-Brittannië te koop stond, maar waar dan ondertussen de motor en versnellingsbak uit gelepeld zijn, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arrows F1 van Jos Verstappen kopen? Het kan, maar er zit wel een addertje onder het gras
Sluiten