Autovisie
Autovisie Nieuws 16 apr 2021

ANWB Wegenwacht gaat elektrisch met nieuwe Volkswagen

De ANWB Wegenwacht neemt donderdag op haar 75e verjaardag een nieuw voertuig in gebruik, namelijk de elektrische Volkswagen ID 4. “De auto is uitgerust met een aanhanger die een speciaal ontwikkelde mobiele acculader heeft”, zegt een ANWB-woordvoerder.

“Daarmee kan de Wegenwacht langs de weg stilgevallen elektrische auto’s snel bijladen, maar ook hulp bieden bij alle voorkomende pechgevallen.”

Wegenwacht nu ook met Volkswagen ID 4

De elektrische Volkswagen is de nieuwste in een lange rij van voertuigen die de pechdienst sinds de oprichting in 1946 heeft gebruikt om bij pech in het verkeer te helpen. “De eerste zes mannen gingen erop uit met Harley Davidson-motoren, overgenomen van het Canadese leger”, zegt de woordvoerder. “Ze werden gespoten in de kleur geel en voorzien van een gereedschapskist.”

De wegenwachten moesten in de beginjaren ook veel improviseren. De onderhoudstoestand van het Nederlandse wagenpark was slecht en er waren weinig reserveonderdelen. Ze vervingen gebroken veerpakketten door blokken hout, vulden lekke banden met gras en vervingen kapotte ventilatorriemen door nylon kousen.

De ANWB-woordvoerder wijst erop dat de wegenwachten meer doen dan alleen hulpverlening bij pech. “Alle wegenwachten zijn getrainde EHBO’ers. Ze zijn vaak het eerste bij een verkeersongeval, geven eerste hulp aan slachtoffers en regelen het verkeer.”

ANWB Wegenwacht Volkswagen ID 4 acculader
De aanhanger met mobiele acculader. (Afbeelding: ANP/ Marco de Swart)

Van besteleend naar e-bike

In 1960 werd de besteleend aan het wagenpark toegevoegd. Die had meer plek voor gereedschap. Daarna volgden onder meer de DAF 33, Citroën Amie ,VW Golf en de Volkswagen Transporter. Tegenwoordig rijden er in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen ook wegenwachten op de e-bike. “Die is handig in het drukke stadsverkeer en het is bovendien milieuvriendelijk vervoer.”

De nieuwe aanhanger met mobiele acculader wordt in de omgeving van Utrecht ingezet. “‘Die keuze is gemaakt omdat Utrecht de draaischijf van het verkeer in Nederland is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.