Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 17 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

ANWB en Autovisie: allesomvattende test twaalf stationwagons voor het gezin

De Seat Leon ST is de beste stationwagon van Nederland. Dat is de uitkomst van een allesomvattende autotest van twaalf stationwagons door experts van de ANWB en Autovisie.

Seat Leon ST beste stationwagon van Nederland

Het testteam roemt de Seat om zijn wegligging en zuinigheid. Bovendien wijzen ANWB-berekeningen uit dat hij de laagste km-prijs heeft ten opzichte van de concurrentie. Op alle andere beoordelingscriteria scoort de Leon vaak net zo goed als de andere stationcars in deze test. Daarmee komt de Seat voor menig autoliefhebber verrassend als beste allrounder uit de test. Bekende VW-stalgenoot Skoda Octavia en de huidige Auto van het Jaar, de Opel Astra Sports Tourer eindigen op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Winnaar

De Seat Leon ST is al een paar jaar op de markt en is zoals uit deze test blijkt dus onopvallend goed. Minpunten zijn er volgens de experts wel maar die wegen naar verhouding niet zo zwaar. De bagageruimte van de Leon is niet indrukwekkend, het trekgewicht is met 1.000 kilo bescheiden en het interieur van de Style-uitvoering oogt sober. De Skoda Octavia heeft de grootste bagageruimte en een gunstige restwaarde maar legt het af ten opzichte van de concurrentie tijdens een belangrijke uitwijkproef. De nummer drie van de test, de Opel Astra, laat zich minder vloeiend bedienen dan de concurrenten maar is wel weer erg zuinig en beschikt over meerdere actieve veiligheidssystemen.

Nieuwe concurrenten

De winnaar werd uiteindelijk de Seat Leon ST ondanks nieuwe concurrenten als de Renault Mégane Estate en de Opel Astra Sports Tourer. Autovisie hoofdredacteur en ‘Auto van het Jaar’-jurylid Jaco Bijlsma licht toe: ‘De Seat Leon ST heeft een voorbeeldige aandrijflijn, uitstekende rij-eigenschappen, is messcherp geprijsd en scoort op alle onderdelen in de hoogste regionen. Dé auto met een allesomvattend pakket aan kwaliteiten en daardoor de beste betaalbare stationwagon in zijn klasse.’ De tweede plaats wordt ingenomen door de Skoda Octavia Combi. ANWB-redacteur en eveneens ‘Auto van het Jaar’-jurylid Gert Wisse verklaart de positie van de Skoda. ‘De Octavia Combi is een stationwagon met veel ruimte, veel praktisch gebruiksgemak en een goede ergonomie. Het onrustige onderstel en zijn iets hogere prijs versperren hem de doorgang naar de hoogste trede.’

Duurste

Opmerkelijk is dat de duurste gezinsauto’s onderaan de lijst eindigen. Het zijn de Subaru Levorg, Mini Clubman en Mercedes CLA Shooting Brake. Ze hebben hun sterke punten – de Subaru het hoge trekgewicht, de wegligging van de Mini en de aantrekkelijk ogende Mercedes-  maar deze zaken staan niet in verhouding tot de prijs. Ook is de Levorg het hoogste in verbruik, heeft de Clubman de minste ruimte en kampt de CLA met een beperkt zicht rondom.

Grondig getest

De auto’s in de test zijn 10 dagen grondig getest door een team van experts van de ANWB en Autovisie. Het testteam heeft met een meetlint de binnenruimte opgemeten, het gebruiksgemak getest, het weggedrag van de auto’s vastgelegd tijdens verschillende uitwijkproeven maar ook alle autokosten berekend. Deze omvangrijke test helpt aspirantkopers- en leaserijders om een goede en verantwoorde keuze te maken bij de aanschaf van een auto uit dit segment.

Top 12 volgens de experts van ANWB en Autovisie:

 1. Seat Leon ST vanaf € 22.000
 2. Skoda Octavia Combi vanaf € 21.990
 3. Opel Astra Sports Tourer vanaf € 22.395
 4. Volkswagen Golf Variant vanaf € 23.190
 5. Ford Focus Wagon vanaf € 21.775
 6. Renault Mégane Estate vanaf € 21.290
 7. Kia Cee’d Sportswagon vanaf € 21.195
 8. Peugeot 308 SW vanaf € 22.630
 9. Toyota Auris Touring Sports vanaf € 20.250
 10. Subaru Levorg vanaf € 35.995
 11. Mini Clubman vanaf € 24.490
 12. Mercedes CLA Shooting Brake vanaf € 34.495

Lees meer

Wil je meer lezen over deze test? De complete test lees je nu in Autovisie Magazine. Donderdag 24 november lees je er alles over in ANWB Kampioen en vrijdag 25 november alles in De Telegraaf.

De nieuwste editie van Autovisie Magazine, nummer 24, is vanaf nu te downloaden via de Autovisie magazine app (gratis voor abonnees) of via de Android app (ook gratis voor abonnees).

Autovisie Magazine editie 24

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.