Autovisie
Autovisie Nieuws 27 jul 2016

‘Over and out’ voor Aston Martin DB9

Het is gedaan met de Aston Martin DB9. Het laatste exemplaar staat in de fabriekshal te Gaydon, wachtend op transport naar de gelukkige en gefortuneerde koper. De finale-DB9 betekent het einde van een tijdperk, waarin Aston Martin zichzelf hervond.

Aston Martin DB9 Final Edition Schermafbeelding 2016-07-27 om 13.39.09
Aston Martin DB9 Final Edition

De allerlaatste DB9 onderging eind vorige week zijn inspectiebeurt en nadat de auto door de eindcontrole was gekomen, werd voor de allerlaatste maal het beroemde plaquette onder de motorkap van de DB9 geplakt. De DB9 was sinds 2003 in nagenoeg ongewijzigde vorm in productie.

Aston Martin DB9 Final EditionSchermafbeelding 2016-07-27 om 13.39.36Coupé en Volante

Een carrière van dertien jaar is geen uitzondering binnen de Aston Martin-familie. Er zijn modellen langer geproduceerd, maar een enkele korter. De productielijn debuteerde als coupé. Later volgde een open variant, de Volante. Beide 2+2-modellen onderging eenmalig een tussentijdse opfrisser, al werd geregeld aan de 5,9 liter V12-motor gesleuteld. De Gran Turismo verscheen met 450 pk op de markt en verlaat het strijdtoneel met 547 pk uit de bekende V12.

‘Beide 2+2-modellen onderging eenmalig een tussentijdse opfrisser’

VH-architectuur

De DB9 markeert een belangrijk tijdperk binnen de Aston Martin-historie. Het was het eerste ‘seriemodel’ dat gebruik maakte van de zogeheten VH-architectuur, waarop alle navolgende producten werden ontwikkeld. De fabrikant kon met de aluminium basis eenvoudig wielbasis en spoorbreedte aanpassen, waardoor het al zijn modellen van dezelfde basis kon voorzien, inclusief de vierpersoons Rapide.

Aston Martin DB9 Final EditionSchermafbeelding 2016-07-27 om 13.39.24
Technische achterstand

Mede dankzij de DB9 wist Aston Martin kortstondig uit de rode cijfers te komen. De fabrikant hield de auto echter te lang in ongewijzigde vorm in productie. De technische achterstand op de concurrentie zorgde ervoor dat de vraag afzwakte en de productie-aantallen sterk daalden.

aston_martin_db11_8
Aston Martin DB11

Opvolger

De opvolger van de DB9 luistert naar de naam DB11 en is inmiddels in productie. De eerste auto’s gaan binnen afzienbare tijd de weg op. De auto is compleet nieuw, beschikt over een nieuwe technische basis en heeft een turbomotor in plaats van een atmosferische motor aan boord. Hoewel de DB11 zich alleen als coupé heeft laten zien, volgt er ook een Volante. De cabriolet met softtop debuteert in maart op de Autosalon van Genève 2017. Astin Martin heeft al dik 2000 exemplaren van de DB11 verkocht.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.