Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 28 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse beurswaakhond klaagt Tesla-topman aan

Tesla-topman Elon Musk is persoonlijk aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wegens fraude. Als Musk schuldig wordt bevonden, wordt het hem mogelijk verboden om nog een beursgenoteerd bedrijf te leiden.

Elon Musk

Het draait allemaal om een twitterbericht van enige weken geleden. Musk schreef daarin dat hij Tesla van de beurs wilde halen tegen 420 dollar per aandeel. De financiering daarvoor was al rond, voegde hij toe. En dat laatste bleek niet zo te zijn, dus maakte Musk zich schuldig aan beursfraude en marktmanipulatie.

Cannabis

De SEC beweert dat Musk gewoon twintig procent bij de toenmalige aandelenkoers van Tesla heeft opgeteld en het bedrag toen naar 420 dollar heeft afgerond. Dat laatste zou hij hebben gedaan omdat het getal 420 staat voor cannabisgebruik. “Hij dacht dat zijn vriendin dat wel grappig zou vinden”, zegt de SEC in een verklaring. Tesla wilde niet reageren op die bewering van de Amerikaanse beurswaakhond.

Sociale media

“Een bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf heeft een grote verantwoordelijkheid richting de aandeelhouders”, aldus de SEC. “Het is belangrijk dat hij of zij de waarheid vertelt in verklaringen die effect kunnen hebben op de aandelenkoers. De regels gelden voor iedereen. Dat iemand wereldberoemd is en een reputatie heeft als pionier is daarbij volstrekt irrelevant.”

Geen financiering

Volgens de SEC wist Musk dondersgoed dat er geen financiering rond was voor het van de beurs halen van Tesla. Hij had slechts een half uur tot 45 minuten met een beoogde geldschieter gesproken en daarbij geen afspraken gemaakt. Bovendien had hij binnen en buiten Tesla niemand op de hoogte gesteld van zijn plan en bovendien geen contact gehad met de beursautoriteiten.

Integriteit

Musk noemt de aanklacht van de SEC “ongerechtvaardigd”. Hij ontkent dat hij beleggers heeft proberen te misleiden. “Ik sta altijd voor de waarheid, transparantie en de belangen van mijn investeerders. Ik hecht een groot belang aan integriteit en uit de feiten zal blijken dat ik in deze zaak integer heb gehandeld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.