Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Alfa Romeo neemt naam GTA weer in gebruik op extreme Giulia’

Alfa Romeo plakt nu de naam Quadrifoglio op zijn sterkste modellen, maar er bestaat een kans dat een oude, legendarische typenaam terugkeert op nóg sterkere modellen. Dat blijkt uit een artikel van het Amerikaanse Mopar Insiders.

Het absolute topmodel in de Giulia-reeks is op dit moment de 2.9 V6 Quadrifolglio. De supersedan weegt 1595 kg, heeft een vermogen van 510 pk en een topsnelheid van 307 km/h. Toch is Alfa Romeo er zelf niet helemaal tevreden over. Dat meldt Mopar Insiders op basis van welingelichte bronnen. Het weet te melden dat de Italiaanse autofabrikant werkt aan een nóg sterker model in de Giulia-reeks. Het suggereert zelfs dat de naam GTA terugkeert daarop terugkeert.

Vermogen

De bronnen, die dichtbij FCA staan of er zelfs werkzaam zijn, melden dat deze GTA een vermogen van 620 pk krijgt, ruim 100 pk meer dan de op dit moment sterkste Giulia. Veel is er verder niet bekend, behalve dat de krachtbron wordt gekoppeld aan een achttraps automaat.

De GTA van Alfa Romeo is niet te verwarren met die van Rockstar Games. Het staat voor Gran Tourismo Allegerita. Dat laatste woord betekent ‘verlicht’. De Giulia GTA is dus ook lichter dan de Quadrifoglio. Het zou hier volgens de bronnen gaan om een niet al te zwaar dieet: de GTA is ongeveer 20 kilogram lichter dan de Giulia Quadrifoglio met handgeschakelde versnellingsbak.

Gelimiteerde oplage

Als deze GTA-versie ook daadwerkelijk verschijnt, zal hij dat niet in groten getale doen. Het lijkt om een gelimiteerde oplage te gaan, die vooralsnog eerst enkel in Europa verschijnt. Mogelijk wordt deze Giulia eind juli in Milaan onthuld, als het merk zijn 110e verjaardag viert.

Alfa Romeo Giulia Sprint

De naam GTA verscheen in de jaren ’60 voor het eerst op een Alfa Romeo. In die tijd was de Italiaanse autobouwer zeer actief in de autosport, waardoor al snel de vraag naar snellere en lichtere versies van de Giulia ontstond. En zo geschiedde. In 1965 rolden de eerste Alfa Romeo GTA’s, coupéversies op basis van die Giulia, van de band. Ze werden als race- of straatuitvoering gebouwd.

147 en 156

Na de eeuwwisseling besloot Alfa Romeo om zijn performance-modellen opnieuw de naam GTA mee te geven. De 147 en 156 werden beide geleverd in een GTA-uitmonstering, beide met een 3.2-liter V6 in de neus. Het merk kwam later ook met een conceptversie van de MiTo GTA, maar die werd helaas nooit in productie genomen.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.