Autovisie
Autovisie Nieuws 29 jan 2018

Alfa Romeo dit jaar nog niet winstgevend

Alfa Romeo is op de goede weg. Het merk leverde vorig jaar fors meer auto’s af dan voorgaande jaren. Toch moet je er niet op rekenen dat het merk dit jaar al winstgevend wordt.

Resultaten

Dat heeft topman Sergio Marchionne aan analisten laten weten tijdens een gesprek over de cijfers van het laatste kwartaal. De verliezen worden kleiner, volgens Marchionne, maar er zijn grotere aantallen nodig om ervoor te zorgen dat er winst wordt behaald. Volgens marktonderzoekers JATO Dynamics heeft Alfa Romeo vorig jaar naar schatting zo’n 118.000 auto’s verkocht. Dat zijn er fors meer dan in 2016. Toen verkocht Alfa nog een kleine 72.000 auto’s. Er zijn echter fors meer auto’s gebouwd door het Italiaanse merk. In 2016 werden er 93.117 auto’s geproduceerd volgens de Italiaanse bonden en afgelopen jaar waren dat er zelfs 150.722 stuks.

Groei

Er is nog een lange weg te gaan voor Alfa Romeo. Marchionne wil namelijk dat het merk wereldwijd gaat groeien naar 400.000 verkopen. Die plannen maakte hij in 2014 bekend en dit jaar zou het aantal van 400.000 stuks al bereikt moeten worden. Destijds verwachte de topman ook dat het merk dit jaar al winstgevend zou zijn. De plannen van Marchionne zijn dan ook nog lang niet volledig gerealiseerd. Van de acht nieuwe modellen die er in 2014 beloofd werden, zijn er in totaal slechts twee gemaakt: de Giulia en de Stelvio. De doelstelling van de modellen is overigens bijgesteld: nu moet het modellengamma halverwege 2020 bestaan uit acht modellen.

VIDEO

Vorige maand reden we met het nieuwe spektakelstuk van Alfa Romeo, de Stelvio Quadrifoglio. Bekijk de video hieronder: