Autovisie
Autovisie Nieuws 22 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Aftellen voor elektrische auto uit Turkije

De eerste volledig elektrische auto van Turkse afkomst is aanstaande. Hoe het merk luidt en hoe de auto er uit komt te zien, is nog een groot geheim.

Turkse auto

Vijf Turkse bedrijven -Anadolu Group, BMC, Kıraça Holding, Turkcell en Zorlu Holding- hebben onder supervisie van Recep Tayyip Erdoğan, president van Turkije, een joint-venture gevormd, waarbinnen de elektro-auto wordt ontwikkeld. Het hele project begon in 2015, kost drie miljard dollar (€ 2,69 miljoen) en de productiestart volgt in 2021. Een SUV trapt af, gevolgd door vier andere carrosserievarianten.

Saab

De basis voor de types wordt gelegd door de laatste Saab 9-3, waarvoor het enkele jaren geleden alle rechten van het Chinese NEVS overnam. De onderneming geeft aan dat de bestaande technische basis het ontwikkelingsproces verkort en het verkrijgen van een internationale typegoedkeuring vergemakkelijkt. Al kun je daar vraagtekens bijzetten, want de 9-3 is op het moment dat de Turkse elektroversie verschijnt alweer 19 jaar oud! In december debuteert de eerste van drie modellen, dan wordt ook de merknaam bekend gemaakt.

Volkswagen

Niet alleen de joint-venture zal auto’s in Turkije bouwen, ook Volkswagen gaat er binnenkort een fabriek neerzetten. De Duitsers investeren ruim 1,3 miljard euro met als doel om 300.000 auto’s per jaar in het land te kunnen produceren. Er zouden in totaal zo’n 5.000 mensen aan de bak kunnen. Deze moeten vooral gaan werken aan Skoda’s voor de binnenlandse, Oost-Europese en Russische markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.