Autovisie
Autovisie Nieuws 22 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Afgehamerd: recordprijs voor Shelby Cobra

De allereerste Shelby Cobra werd afgelopen weekend in Monterey geveild. Experts rekenden op een hoge prijs voor de auto, misschien zelfs wel een recordprijs. De Cobra overtrof elke verwachting… 

Shelby Cobra CSX 2000 - RM Sotheby's -19- Autovisie.nl

Record

Elf miljoen dollar. Dat was de hoogste prijs die ooit betaald werd voor een Amerikaanse auto. Was ja, want de Ford GT40 Gulf / Mirage uit 1968 is niet langer de duurste Amerikaanse auto. De Shelby Cobra met chassisnummer CSX 2000 werd afgelopen weekend geveild voor 13,75 miljoen dollar, een nieuw record.

Uniek

De auto is dan ook heel bijzonder. Hij kwam tot stand in 1962 toen coureur Caroll Shelby een 4,3 liter V8 van Ford in een AC Ace bouwde. Hij wilde een auto bouwen die de strijd aan kon gaan met Chevrolet Corvettes, die destijds de racerij in Amerika domineerden. Om de productie op te starten was echter geld nodig, geld dat binnen moest komen van investeerders en klanten. Voor elk evenement waar Shelby de auto liet zien kreeg hij dan ook een andere kleur, zo leek het alsof de productie al in volle gang was. Gedurende zeven maanden was het echter de enige Shelby Cobra ter wereld, gaf Shelby later toe.

Tien

Voor de prijs van 13,75 miljoen had de nieuwe eigenaar gemiddeld ook zo’n tien andere Cobra’s kunnen kopen, allemaal met een rijke historie en in uitzonderlijk goede staat. Toch is geen van die auto’s zo belangrijk geweest als dit exemplaar en vandaar dan ook de hoge prijs. Shelby verkocht de auto zelf overigens ook nooit, de auto bleef altijd in zijn eigendom. Hij werd nu geveild door het Carroll Hall Shelby Trust. De afgelopen vier jaar, sinds de dood van Caroll Shelby, heeft de auto in het Shelby Heritage Center in Las Vegas gestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.