Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 25 jul 2019

ABT geeft Volkswagen Golf GTI TCR 340 pk mee

De Duitse tuner ABT Sportsline heeft de Volkswagen Golf GTI TCR flink onder handen genomen. De extreme hatchback heeft al aardige prestaties meegekregen vanuit Wolfsburg, maar ABT doet daar nog een schepje bovenop.

ABT Volkswagen GTI TCRABT Sportsline is de bekende tuner voor auto’s van de Volkswagen Group. De laatste weken hadden zij hun ogen vooral gericht op Audi, in de vorm van een SQ5, een RS3 en een Q8. Nu komen de mannen uit het Duitse Kempten met hun extreme kijk op een toch al extreme hete hatchback: de Golf GTI TCR.

Voorwielen

Die auto krijgt in de fabriek in Wolfsburg een 2.0 liter viercilinder turbomotor die 290 pk en 370 Nm produceert. Al dat vermogen wordt enkel naar de voorwielen gestuurd. Accelereren stopt pas bij 264 km/h. ABT vond die cijfers niet indrukwekkend genoeg en verbeterde deze.

Zij hebben het vermogen van het blok uit de TCR opgekrikt van 290 naar 340 pk. Ook het koppel is daardoor met 50 Nm naar 420 Nm toegenomen. Vanaf stilstand rijdt de Golf van ABT binnen 5,4 seconden 100 km/h, 0,2 seconden sneller dan de reguliere versie. Dat alles heeft de topsnelheid van de auto overigens niet aangepast.

Circuit

ABT claimt dat hun Golf ook perfect is geschikt voor het circuit. De bestuurder van die auto wordt volgens de tuner ‘geïmponeerd door de dynamiek van de sterkste GTI ooit’. Dat komt volgens hen door de speciale ABT-ophanging die in hoogte verstelbaar is. De door ABT geplaatste stabilisatorstang moet het racekarakter van de auto helemaal afmaken.

De oorspronkelijke Golf GTI TCR is het laatste model dat Volkswagen van de zevende generatie Golf op de markt heeft gebracht. Het uitzwaaimodel is een hommage aan de Golf TCR raceauto en is in Nederland beschikbaar vanaf €50.460. Weten wat wij van die auto vinden? Onze testredacteur Dries van den Elzen stapte begin dit jaar in zowel de straat- als de raceversie van de Golf TCR:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.