Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 29 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Aantal honderdjarigen groeit gestaag

Wie het getal 100 hoort, denkt waarschijnlijk aan de verlaagde maximumsnelheid overdag op het Nederlandse wegennet. Die discussie laten we nu aan ons voorbijgaan. Wij richten ons op de honderdjarigen. Hoeveel auto’s met een leeftijd van 100 jaar zijn er in 2020 bijgekomen?

Uit gegevens van de RDW blijkt dat er 45 auto’s zijn die dit jaar hun 100e verjaardag vierden. Dat zijn er overigens minder dan tweewielers, waarvan er net geen 60 de mijlpaal bereikten. De oudste auto in Nederland dateert overigens uit de 19e eeuw. Het zijn er zelfs meerdere.

Top 3

Van de auto’s uit 1920 zijn er vijftien van Ford, oftewel een derde van het aantal in Nederland geregistreerde honderdjarigen. Het Amerikaanse merk is nipt in de meerderheid in vergelijking met de nummer 2, Citroën. Van het Franse merk zijn dertien exemplaren in Nederland aanwezig die een driecijferige leeftijd kennen. De nummer 3 is Renault, met vier auto’s.

Stutz Bearcat
Stutz Bearcat

Ford-cabrio langst in Nederland

Van de honderdjarigen die er dit jaar zijn bijgekomen, is een Ford het langst in handen van de huidige eigenaar. De auto, gespoten in zwart met geel, kwam in 1969 naar ons land. Hij had toen dus al de respectabele leeftijd van 49 jaar. In 1978 wisselde de cabriolet voor het laatst van eigenaar. Hij maakt inmiddels dus al 42 jaar deel uit van een collectie. Natuurlijk zijn er ook personen die sinds korte tijd in het bezit zijn van een 100-jarige. In 2020 zijn vier auto’s uit 1920 voor het eerst in Nederland geregistreerd. Het is een fractie van het aantal klassiekers dat dit jaar de grens overkwam.

Nieuwe lichting

Volgend jaar komen er sowieso 29 auto’s bij die de leeftijd van 100 bereiken. Zoveel auto’s zijn momenteel in Nederland geregistreerd met een bouwjaar uit 1921. Het gaat om onder andere negen Citroëns en vijf Fords. Ook een Spyker bereikt de mijlpaal. Net als een Luc Court, de auto die al sinds 1966 in Nederland aanwezig is en daardoor ook het langst van alle 1921-types.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.