Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 26 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Aantal autovernielingen in 2019 flink toegenomen

In 2019 heeft de politie 1.550 extra gevallen van autovernielingen geregistreerd ten opzichte van 2018. Het totale aantal meldingen kwam in 2019 uit op 34.340. Dat is een stijging van 4,7%. Die stijging is opvallend, aangezien het aantal autovernielingen in de jaren ervoor juist afnam.

Aan de hand van deze cijfers heeft Independer het aantal geregistreerde autovernielingen in kaart gebracht, en hier is goed te zien waar de grootste stijgingen zijn. Ook is te zien dat ondanks de landelijke stijging er ook afnames zijn in bepaalde gemeentes.

Waar zijn de dalingen het hoogst?

In 127 van de 355 Nederlandse gemeenten daalde het aantal autovernielingen. Opvallende dalers zijn Rotterdam (-80) en Amsterdam (-100). In het Twentse Hengelo daalde het aantal vernielingen het meest: daar werden vorig jaar 110 minder vernielingen dan in 2018 geteld.

Waar wordt het minder veilig om je auto te stallen?

Maar dat betekent dat er veel gemeenten, 175 welteverstaan, zijn waarin het aantal vernielingen juist toenam. In die ‘Top 5’ van stijgers staat Veenendaal, met 120 gevallen meer dan in 2018. Arnhem telde in 2019 150 extra registraties. In Utrecht en Den Haag werden het afgelopen jaar 185 meer vernielingen gepleegd. De sterkste stijger is de gemeente Ede: daar nam het aantal autovernielingen met maar liefst 200 gevallen toe. In 53 gemeenten bleven het aantal registraties gelijk, ook in grotere gemeenten als Eindhoven, Maastricht en Gooise Meren.

De vijf gemeenten met de meeste registraties van autovandalisme zijn (ondanks dalingen) opeenvolgend Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Relatief gezien loop je het meeste risico in de gemeenten Den Helder, Arnhem, Etten-Leur, Diemen, Veenendaal en Zandvoort. In Den Helder vonden er namelijk 9 vernielingen plaats per 1.000 auto’s, de andere gemeenten 8.

Provinciaal

Kijken we naar de provincies in Nederland, dan is de koploper Zuid-Holland met 7.855 registraties. Op plaats twee volgt Noord-Holland met 5.830 registraties en de top 3 wordt afgesloten met Noord-Brabant: 5.350 registraties van autovernielingen. Deze lijst is gelijk gebleven aan 2018. Wil je je auto het veiligst neer kunnen zetten, kun je hem het beste in Friesland parkeren.

Overigens meldden we eerder dit jaar dat het aantal autoinbraken in 2019 juist is afgenomen ten opzichte van 2018. Toch steeg het aantal inbraken flink in juist de noordelijke provincies. Die informatie werd toen eveneens door Independer gedeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.