Autovisie
Autovisie Nieuws 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

75 Jaar Ferrari, deel 2: icoon ENZO | Sjoerds Weetjes 280

Ferrari bestaat 75 jaar en in die rijke historie werd één model naar de grondegger van het merk vernoemd. Het is de Enzo. In deze aflevering van Sjoerds Weetjes het ontwikkelings- en ontwerp verhaal van de iconische supercar.

Officieel heet de sportcoupé Enzo Ferrari, vernoemd naar de oprichter van het legendarische sportwagenmerk uit Maranello. Volgens de RDW levert dat de handelsnaam ‘Ferrari Enzo Ferrari’ op. Maar zelfs de autobouwer weet dat dat gek klinkt. Vandaar dat toenmalig topman Luca Di Montezemolo direct aangaf dat de auto ook Enzo genoemd mag worden.

Gissen naar naam

Er was geen directe aanleiding als een jubileum of een geboortedag om de auto naar il Commendatore te vernoemen. Het toenmalige management onder aanvoering van Di Montezemolo vond echter dat de sportwagen alles in zich had om aan te geven waarvoor Ferrari stond. De autobouwer verkeerde op dat moment in een succesvolle periode binnen zijn F1-deelnames. De naam Enzo werd lang geheim gehouden. In de aanloop naar de lancering werd de sportcoupé door liefhebbers als F60 betiteld. Een logische gedachte na de speciale F40 en F50, maar dat werd het dus niet. Vervolgens circuleerde de aanduiding F140, nadat Ferrari op een Japanse tentoonstelling een designmodel met F140 op de kentekenplaten showde. Waar F140 voor staat, hoor je uiteraard in de video. Pas op het moment dat Ferrari de eerste foto’s en specificaties van de supercar de wereld in stuurde, werd de naam van het model bekend gemaakt.

Verdrievoudigd

Het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat de Italianen de Enzo presenteerde. Een jubileum binnen een jubileum, want Ferrari zelf bestaat exact 75 jaar. Op 12 maart 1947 startte Enzo Ferrari zijn eerste model, de 125S. Dat was het begin van een bijzondere sportautofabrikant, die in de loop der jaren talloze spectaculaire en iconische modellen voortbracht. De Enzo is er slechts één van. En de auto wordt enorm gewaardeerd binnen de Ferrari-scene. Waar de tweezitter met een startprijs van minder dan een miljoen op de markt kwam, is de auto inmiddels het drievoudige waard.

Video op Autovisie.nl

In het kader van 75 jaar Ferrari lichten we in de komende afleveringen van Sjoerds Weetjes ‘recente’ supercars uit Maranello uit. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen bespreekt na de iconische F40 nu de Enzo.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

De video over de F40 bekijk je hier.

Wil je meer weten over de Ferrari Monza SP2, klik dan hier.

Operatie Ferrari volg je hier.

Meer Ferrari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.