Autovisie
Autovisie Nieuws 24 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

5 bijzondere auto’s van de Koninklijke Familie

Het is nog een paar dagen tot Koningsdag. Voor ons het perfecte excuus om eens langs het koninklijke wagenpark te lopen.

Hoewel de Koninklijke Familie veel auto’s heeft gehad, lichten we vijf bijzondere exemplaren uit waar de famillie in rijdt, of in gereden heeft.

5 bijzondere auto’s van de Koninklijke Familie

1. Audi A8 L

De Audi A8 L van koning Willem-Alexander kennen we inmiddels wel, maar is te bijzonder om over te slaan. In het midden van de Audi is bijvoorbeeld 45 centimeter extra aluminium toegevoegd om de auto van een royale hoeveelheid beenruimte te voorzien. De L uitvoering is van zichzelf ook al langer dan de ‘normale’ A8, waardoor de totale lengte van de auto neerkomt op 5,72 meter. De verlenging en de veiligheidsmaatregelen in de vorm van bepantsering, voegen natuurlijk wel wat aan het gewicht toe. De auto van de Koninklijke Familie is daarom zo’n 3725 kilo zwaar.

De tweede zitrij waar Willem-Alexander vermoedelijk het vaakst te vinden is, is van alle gemakken voorzien. Naast een oceaan aan beenruimte is er ook ruimte voor een kleine koelkast. Ook zijn er in de rug van de voorstoelen uitschuiftafeltjes verwerkt zodat de koning ook onderweg zijn werkzaamheden kan verrichten. Daarnaast is de auto voorzien van twee 10,2-inch LCD-schermen. Ondertussen een beetje verouderd, maar dat mag de pret niet drukken.

2. Ferrari 500 Superfast

Prins Bernhard van Lippe-Biesterveld stond in zijn tijd bekend als ware Ferrari-fanaat. Enzo Ferrari trok tijdens zijn leven regelmatig op met de man van Koningin Juliana, zo blijkt uit zijn autobiografie. Zijn voorliefde voor het Italiaanse merk blijkt uit de exemplaren in zijn wagenpark. Misschien wel de mooiste is zijn Ferrari 500 Superfast uit 1965, die tegenwoordig tentoongesteld wordt in het Louwman Museum.

De prachtige auto heeft een smaakvol, donkergroen uiterlijk en een fraai zandkleurig interieur. Het design van de Superfast werd destijds uiteraard verzorgd door Pininfarina. De Ferrari is van zichzelf al een extreem exclusief model aangezien er maar 37 van zijn gemaakt. Prins Bernhard was echter zo goed bevriend met Enzo Ferrari dat hij daar nog een schepje bovenop kon doen. Speciaal voor hem heeft Ferrari een exemplaar gemaakt met een 4,0-liter V12 in plaats van de gebruikelijke 5,0-liter. Het enige model ter wereld met die krachtbron.

3. Rolls-Royce Silver Wraith Limousine State Landaulette

Koningin Juliana kocht in september 1957 deze fraaie Rolls-Royce. De grootmoeder van Willem-Alexander koos voor de lange wielbasis zoals gebruikelijk is voor de Nederlandse vorsten. ‘Landaulette’ houdt in dat het achterste gedeelte van het dak ingeklapt kan worden. De Rolls-Royce heeft de beschikking over een zescilinder en een automatische versnellingsbak die speciaal voor de gelegenheid is vervaardigd door General Motors. Rolls-Royce leverde de auto namelijk nooit standaard met een automaat.

Sinds de aankoop van de bolide is hij ingezet voor veel indrukwekkende gebeurtenissen. Willem-Alexander en Maxima gebruikten dit model bijvoorbeeld als hun trouwauto. Zelfs koningin Elizabeth II en prins Philip van het Verenigd Koninkrijk zijn met de Rolls-Royce Wraith vervoerd. De auto is momenteel in bezit van Autobedrijf Meijers, waar je hem zelf kunt huren voor je eigen trouwdag.

4. TVR Sagaris

Ook Prins Bernhard junior, lid van de Koninklijke Familie is besmet met het autovirus. Net als zijn opa heeft hij een passie voor alles op vier wielen. In 2006 kocht hij een TVR Sagaris. De prins had een exemplaar met het stuur aan de linkerkant. Daar werden er wereldwijd maar twaalf van gemaakt. In 2011 zette hij de raceauto te koop voor een bedrag van 89 duizend euro. Toch een aardige afschrijving aangezien de nieuwprijs ruim 130 duizend euro bedroeg.

TVR Sagaris

Hij heeft er waarschijnlijk wel van kunnen genieten aangezien de Sagaris beschikt over indrukwekkende prestaties. De Britse auto komt met een 4,0-liter zes-in-lijn die 400 pk en 420 Nm aan koppel produceert. Daarmee schiet het lid van de Koninklijke Familie binnen een luttele 3,7 seconden van nul naar honderd en tik je maximaal 295 kilometer per uur aan.

5. Alfa Romeo 8C

De TVR is niet de enige bijzondere auto die van Prins Bernhard Junior is geweest. Hij mag zich namelijk de eigenaar noemen van een Alfa Romeo 8C. Tot twee maal toe heeft Prins Bernhard een 8C aangeschaft. In eerste instantie ging het om een zwarte Competizione die als één van de 10 exemplaren naar Nederland werd gestuurd. Enkele jaren geleden dook hij echter op bij het circuit in Zandvoort in een rode Spyder.

Alfa Romeo 8C

De Alfa van het lid van de Koninklijke Familie heeft een topsnelheid van 292 kilometer per uur en heeft slecht 4,2 seconden nodig om van 0 naar 100 te scheuren. De 4,7-liter V8 zorgt voor 450 pk en 470 Nm aan koppel. Prins Bernhard had dus als één van de eerste mensen in Nederland een exemplaar in handen en moest daarvoor diep in de buidel tasten. De nieuwprijs van de auto bedroeg een slordige 220 duizend euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.