Autovisie
Autovisie Nieuws 8 nov 2020

5 must-haves: Renault Projet 900 en meer

Autoliefhebberij, het draait om zoveel meer dan alleen auto’s. Of je nu racet op het circuit of modelauto’s spaart, binnen de autowereld vind je verschillende hobby’s. Wij selecteren vijf toffe must-haves voor jou als autofanaat.

Geen groot, groter, grootst, maar less is more. Van een iPhone die wél in je broekzak past tot een fiets die te licht is voor de Tour de France. Als je echt goed bent, doe je meer met minder.

iPhone 12 mini €809,-

Smartphones zijn de afgelopen jaren stevig gegroeid. Gelukkig draait Apple de boel nu weer eens om. Naast de gewone iPhone 12 en de Pro modellen, komt er dit jaar ook een mini-versie. Deze is met zijn 5,4-inch scherm en dunne randen handzamer dan zijn grotere broer, zonder op andere gebieden in te leveren. De mini is zelfs de compactste 5G-smartphone van het jaar. Daarnaast heeft het scherm nu een keramisch schild, zodat-ie minder snel stuk gaat, en het nieuwe MagSafe-systeem dat draadloos laden een stuk sneller gaat maken. Kortom, het beste van Apple ineen praktisch jasje.

Specialized Aethos v.a. €10.500,-

Wie de Tour de France gezien heeft, zal het merk Specialized ongetwijfeld door het beeld hebben zien razen. Deze fietsfabrikant uit Californië levert de beste fietsen aan verschillende topteams. Toch zul je daar hun Aethos nooit tegenkomen. Waarom niet? Omdat deze te licht is. Het frameset weegt slechts 585 gram en de fiets is in zijn geheel is nog geen zes kilo. Aanzienlijk minder dan de UCI-gewichtslimiet van 6,8 kilo. Dit maakt de Aethos een bijzondere fiets die door het unieke gebruik van carbon niet alleen heel licht, maar ook ongekend sterk is. Een prachtige minimalistisch fiets die door eenvoud geavanceerd is. Helaas is de prijs niet minimalistisch.

Renault Projet 900AutoCult, 1:43 €90,-

Autofabrikanten hebben soms de inspiratie: ‘we gaan het helemaal anders doen’. Dat leidt soms tot revolutionaire modellen, maar niet altijd. Bij Renault hadden ze eind jaren vijftig die instelling ook. Zo zijn er drie verschillende prototypes gebouwd met een interieur dat al boven de vooras begint en de motor (een V8!) achterin. Dat laatste was in die tijd zo gek niet, maar deze modellen zagen er op z’n minst bevreemdend uit. Bij dit Projet 900, in werkelijkheid gebouwd bij Ghia, is het niet gek dat je even denkt: maar wat is nou de voorkant? De revolutie bleef uit. De studiemodellen hadden een paar enorme nadelen en de voordelen waren bescheiden. Dit is natuurlijk weer een heerlijk onderwerp voor AutoCult. Ze hebben er een fraaie miniatuur van gemaakt, die niet alleen Renault-liefhebbers zal aanspreken.  

Citroën CX Break camerawagen, Matrix, 1:43 €95,- 

Eerder maakte Matrix al een DS Break, die destijds dienstdeed als camerawagen bij de BBC. Nu is de opvolger er ook, de CX. Slimme keuze van de BBC, want door de hydropneumatische vering zijn mooi vloeiende rijdende opnames te maken. Tegenwoordig filmen we met een telefoon in de hand, begin jaren tachtig was een tvcamera nog een enorm groot en lomp ding. De oplage is zoals gebruikelijk bij Matrix beperkt (408 stuks) en door de vele onderdelen is hij iets duurder dan anders. Maar Citroën-liefhebbers mogen deze natuurlijk niet missen! 

must-haves

Peugeot 3008, Norev, 1:64, €6,-

Miniatuurauto’s verzamelen duur? Welnee, dat hoeft niet! Dit is een mooi voorbeeld van waar voor je geld én van actualiteit ‘op schaal’. Peugeot komt dit jaar met een facelift van de succesvolle 3008. In het echt hebben we ‘m nog niet gezien, maar hier is al een miniatuur van Norev in de handzame schaal 1 op 64, oftewel ‘3 inch’. Prima weergave van de echte en ook nog eens scherp geprijsd. 

Ga voor veel meer actueel miniatuurautonieuws naar www.namac.nl. Uiteraard is elke verzamelaar van miniatuurauto’s lid van de NAMAC!

Deze pagina kwam tot stand in samenwerking met Manners.nl 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 must-haves: Renault Projet 900 en meer
Sluiten