Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 26 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

4×4 campers: zelfs leuk in crisistijd

4×4 campers stoppen nergens voor en zijn stoerder dan de snelste supercar. Zelfs Nederland in crisistijd lijkt avontuurlijk vanuit zo camperbus. Want waar een sleurhut je rijplezier beperkt, daagt zo’n beest je zelfs als autoliefhebber uit om nieuwe terrein te verkennen. Dit is onze top vier.

4. Volkswagen Transporter

Volkswagen T1 bigfoot
Volkswagen T1

De meest beroemde camperbus is natuurlijk de Volkswagen Transporter, beter bekend als de hippiebus of lovebus. Die eerste versie was er nooit als 4×4, maar is wel een monument waard omdat hij als geen ander een enorme vrijheidsdrang en het vrije leven belichaamde. Even terugdromen in deze crisistijd dus, met deze waanzinnige bigfoot variant als ultieme voorbeeld van 4×4 campers. ‘Surf’ maar eens door en je zult op het wijde wereldweb meer van deze fantastische huisvlijt aantreffen. Latere Transporters waren er overigens wel af fabriek als 4×4.

3. Mitsubishi Delica L300 4×4

Mitsubishi Delica 4x4
Mitsubishi Delica 4×4

Bereikbaarder, maar zeker zeldzaam en dus ook niet goedkoop meer zijn de Japanse busjes met vierwielaandrijving. Hier een voorbeeld van die categorie die nog veel meer merken en types kent. Deze Mitsubishi L300 tref je nog wel op de occasionsites aan, maar ze hebben allemaal hun prijs. De Mitsubishi maar ook de Toyota Liteace zijn gave 4×4 campers. Niet alleen door hun looks, maar omdat ze compact en relatief licht en daardoor goede survivors zijn. Japans betrouwbaar bovendien, met een 2,5-liter turbodiesel en een vijfbak.

2. Renault Goelette

We gaan nog even verder terug in de tijd, omdat deze Renault Goelette wel de stoerste klassieke bus ooit is. Hoog op de grote wielen en met een korte wielbasis is deze 1000 kg of 1400 kg (zoals de bus in eerste instantie simpelweg werd aangeduid) een perfecte basis voor een van de ruigste 4×4 campers ooit. De bus werd gebouwd van eind jaren veertig tot en met begin jaren zestig. Eigenlijk moet je een militaire versie hebben met nog meer grondspeling en 4×4. Die versies met integrale aandrijving worden ook wel genoemd naar de specialist die ze van 4×4-techniek voorzag: Sinpar. Sinpar maakte later ook vierwielaangedreven versies van bijvoorbeeld de Renault 4 en 6. Deze Goelette vonden we hier gewoon te koop.

1. UAZ Bukhanka

UAZ Bukhanka
Foto: Jerome Wassenaar

Inmiddels ook enthousiast geworden van 4×4 campers?  Dan kun je zeker niet om deze UAZ Bukhanka heen. Wie ruige klassieke looks waardeert, maar toch ‘nieuw’ wil rijden moet deze UAZ Bukhanka proberen. Die kun je sinds een paar jaar hier ook in Nederland nieuw kopen en menigeen bouwt deze nieuwe Russische klassieker met standaard vierwielaandrijving dan ook gelijk om tot camperbus. Wij testten hem twee jaar geleden al in de bosrijke omgeving van Zutphen en waren onder indruk van deze simpele maar oersterke bus. Dit is onze favoriete ‘nieuwe’ camperbus, met zijn stoere uiterlijke en vintage voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.