Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

395 miljoen euro aan auto’s op de bodem van de oceaan

Het vrachtschip ‘Felicity Ace’, dat 16 februari in brand vloog met vier duizend splinternieuwe auto’s aan boord, is gezonken. De volledige waarde van het schip en de vracht wordt geschat op zo’n 395 miljoen euro.

Mislukte reddingsoperatie

Er was al lang en breed een reddingspoging aan de gang met bergingsploegen die al aan boord van het schip waren gegaan. De volgende stap zou het wegslepen van het 60 duizend ton wegende schip zijn. Het liep echter anders: Mol Ship Management’, het bergingsbedrijf aan wie de Felicity Ace is toevertrouwd, laat weten dat het vrachtschip 1 maart is gezonken. Pak’m beet 400 kilometer van de kust van de Azoren in de Atlantische oceaan. Mol verklaarde dat het schip “slagzij naar stuurboord” maakte en daarna zonk.

Brandende batterijen

De brand ontstond op 16 februari in het vrachtruim. Door de elektrische auto’s die aan boord van het schip waren, kon het vuur dagenlang doorwoekeren. Een batterijcel die vlam vat, steekt namelijk weer andere batterijcellen eromheen aan. Ondertussen hebben al deze cellen nog steeds energie in zich waardoor ze in essentie hun eigen brandstof creëren, daarom is het erg lastig om de verpakte batterij te blussen.

Tesla Model S Plaid uitgebrand 16x9
(Afbeelding: Ben Meiselas)

395 miljoen schade

Het schip was tot de nok toe gevuld met auto’s die net van de lopende band waren afgerold. Er waren ruim 1100 Porsches aanwezig en 189 Bentleys. Verder waren er ook nog verschillende Volkswagens, Audi’s en Lamborghini’s aan boord.

Vooral Lamborghini heeft het zwaar met de gebeurtenis. De productie van de Aventador zou in juni van dit jaar al stoppen. Doordat een aantal Aventadors zich nu op de zeebodem ontpoppen tot koraalrif, gaat de Italiaanse fabrikant hoogstwaarschijnlijk de productie verlengen. Eerder sprak de CEO van Lamborghini Amerika, Andrea Baldi, nog de hoop uit dat er nog een aantal Aventadors te redden zouden zijn. Helaas bleek dat dus ijdele hoop.

Moet Lamborghini de productie van de Aventador weer verlengen?

Lamborghini aventador

Ergens in de Atlantische Oceaan ontstaat nu door het gezonken schip, één van de meest luxueuze koraalriffen ooit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.