Autovisie
Autovisie Nieuws 16 apr 2016

Onder de hamer: loodzware Aston Martin Virage GT Lightweight

Dit is de enige Aston Martin Virage GT Lightweight – een Virage GT3 RS zo u wilt – die er bestaat. En hoewel hij ‘lichtgewicht’ in zijn naam heeft staan, is de Britse kolos dat zeker niet.

Deze Virage verliet de oude Aston Martin-fabriek in Newport Pagnell in 1991 met een 456 pk sterke 6,3 liter V8 in plaats van de standaard 330 pk leverende 5,3 liter achtcilinder. Daarna werd hij verscheept naar de Duitse Aston Martin-distributeur Car & Driver in Hamburg, waar de auto werd getransformeerd tot een Lightweight-model.

De Aston Martin is verregaand gestript en weegt daardoor 250 kg (!) minder dan een gewone Virage. Dat betekent overigens niet dat de Lightweight een slanke jongen is geworden, want als je 250 kg van het oorspronkelijk gewicht van 1790 kg haalt, houd je nog steeds 1540 kg over.

“De Aston Martin weegt 250 kg (!) minder dan een gewone Virage”

Aan de buitenkant is niet zoveel gebeurd. Om de aerodynamica van de grote coupé te verbeteren, zijn er kleinere buitenspiegels en een subtiele spoilerrand gemonteerd. Daarbij heeft de Lightweight de 17 inch lichtmetalen wielen van latere Virage-modellen, een sportuitlaat en een stijver onderstel.

Het grootste deel van het gewicht is uit het interieur gehaald. De houten versieringen op het dashboard en de deuren zijn vervangen door Alcantara, de hele middenconsole is verwijderd, de achterstoelen zijn eruit gesloopt, er is dunner glas gemonteerd en een simpel touwje om de deur te openen.

Een eerdere eigenaar heeft overigens de 6,3 liter V8 waarmee deze Virage werd geleverd laten vervangen door de standaard 5,3 liter V8 met 330 pk, die is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak. Door zijn ‘lage’ gewicht is de Lightweight daarmee zelfs sneller dan de 550 pk sterke Vantage.

LEES OOK: ASTON MARTIN VANTAGE GT8 IS FLINK AFGEVALLEN

Er waren overigens zesentwintig exemplaren van de Lightweight gepland, maar omdat de auto begin jaren negentig maar liefst 500.000 Duitse mark kostte (omgerekend en gecorrigeerd voor inflatie ongeveer 400.000 euro), is er uiteindelijk maar één iemand geweest die een exemplaar heeft gekocht.

De Virage GT Lightweight wordt op 14 mei geveild bij RM Sotheby’s in Monaco. Wat de unieke Aston Martin moet opbrengen, is nog niet bekend, maar we kunnen er gerust vanuit gaan dat het bedrag van enkele tonnen zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.