Autovisie
Autovisie Nieuws 3 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

2,5 ton kostende Jaguar Project 8 gaat er echt komen

Volgende maand is het eindelijk zover. Dan start de bouw van de eerste Jaguar Project 8. De Engelse autobouwer kondigde de sportsedan alweer een jaar geleden aan, maar de ontwikkeling van de eerste en tevens laatste XE met V8-motor had heel wat voeten in aarde.

jaguar_xe_sv_project_8_6

In de officiële aankondiging noemt Jaguar de speciale editie kortweg Project 8. De officiële naam XE SV Project 8 wordt plotseling niet meer genoemd. Zijn oorspronkelijke aanduiding verklaart meer dan louter het herziene naamplaatje. Project 8 volgt na de Project 7, die enkele jaren geleden op basis van de F-Type in een oplage van 250 stuks werd gemaakt. In de basis is het een XE, die door SVO is ontwikkeld en zal worden gebouwd. SVO staat voor Special Vehicle Operations en is een bedrijfstak binnen Jaguar Land Rover dat onder andere speciale klantenwensen in vervulling laat gaan en gepantserde auto’s vervaardigd.

Supercharger

Het was een helse klus om van een XE een Project 8 te maken. Niet in de laatste plaats omdat de XE er helemaal niet met een achtcilindermotor is. En dan levert Jaguar in de SVO-uitmonstering nog een dusdanig aangepaste V8-krachtbron. Het blok is goed voor 600 pk, waar de standaardconfiguratie tot ‘slechts’ 510 pk komt en afgeleide varianten kent met 550 en tot op heden maximaal 575 pk. Om de trekkracht fatsoenlijk op de weg te zetten voorziet Jaguar de vierdeurs sedan van vierwielaandrijving. Dankzij de 5,0 liter V8-krachtbron met supercharger en 600 pk/700 Nm rondt de vierdeurs sportsedan de sprint van stilstand naar 100 km/h in 3,7 tellen af. De topsnelheid bedraagt 322 km/h.

Glazen dak

Ook afwijkend ten opzichte van de reguliere XE zijn onder andere aangepaste wielophanging, keramische wiellagers en remmen, uitgeklopte (koolstofvezel) wielkasten, gesmede 20 inch wielen, verstelbare spoilers en op het dak en voorportieren na al het plaatwerk. De kopers kunnen de auto personaliseren. Zo staat er op de optielijst een glazen dak, dat dan het in zwart gespoten dak vervangt. Voor het interieur is er keuze uit twee zitconfiguraties, een vierzitter met achterbank en een tweezitter met louter voorin twee kuipstoelen. Voor racers is er een app die rondetijden et cetera registreert. In totaliteit wijkt de Project 8 voor 75% van de XE af.

Zomer

Jaguar bouwt 300 stuks van de XE SVO Project 8. Twee daarvan zijn voor de Nederlandse markt bestemd. De levering start deze zomer. Het prijskaartje is niet officieel bekend, maar ligt rond de 2,5 ton.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.