Volvo V40

Volvo V40

De Volvo V40 maakt sinds 1995 onderdeel uit van het gamma van de Zweedse autofabrikant. Het huidige model wordt voor de Europese markt geassembleerd in de Volvo-fabrieken in het Belgische Gent.

De Volvo V40 valt in het zogeheten C-segment. De eerste generatie werd gefabriceerd van 1995 tot en met 2004. Sinds 2012 draait de huidige, tweede generatie mee. Deze zal in 2019 opgevolgd worden door de derde generatie. De V40 staat, net als de andere modellen van Volvo, bekend om zijn betrouwbaarheid. 

Ontwerp met Engels tintje 

Het ontwerp van het model ontstond onder leiding van de Engelsman Peter Horbury. Voor wat betreft de motoren kan er uitsluitend uit vier- en vijfcilinder blokken worden gekozen, waarbij zowel benzine- als dieselvarianten ter beschikking staan. Er is zowel een manuele transmissie als een automaat leverbaar.   

Voetgangerairbag 

Een bijzonderheid van de Volvo V40 is de voetgangerairbag. De V40 is de eerste auto die deze aan boord heeft. Bij een aanrijding klapt de motorkap open en bedekt een airbag de A-stijlen van de auto en de bovenkant van de motorkap. Op deze manier wordt het letselgevaar voor voetgangers behoorlijk verminderd. De huidige generatie Volvo V40 is in twee carroserievarianten leverbaar. Naast de gewone vijfdeurs hatchbackvariant is dat een Cross Country-uitvoering, die is voorzien van extra kunststof beschermingsdelen en aan de achterzijde een zogeheten skid plate met daarop de inscriptie Cross Country.   

Laatste facelift voor komst nieuwe generatie 

De facelift van de Volvo V40 werd in 2016 gepresenteerd. Het designkenmerk van Volvo – de koplampen waarin een liggende hamer is te zien – is ook bij dit model goed zichtbaar. De Volvo V40 is overigens het laatste model van de Zweedse fabrikant dat op een Ford-platform gebouwd is. De Chinese fabrikant Geely nam in 2010 het bedrijf over van het Amerikaanse Ford-concern. In 2019 wordt een nieuwe generatie van de Volvo V40 voorgesteld. 

Cross Country-modellen 

Andere modellen in de line-up van Volvo zijn de S60 en V60, alsmede de S90 en V90. De letter S staat voor sedan, voor de stationwagonuitvoeringen wordt de letter V gebruikt. Daarnaast heeft Volvo veel succes met zijn SUV-modellen, zoals de XC40, XC60 en als topmodel de XC90. De Cross country-modellen zijn varianten van de stationwagons en zijn te herkennen doordat ze hoger geplaatst zijn en beschikken over kunststof beschermingsdelen.

+Lees de volledige omschrijving

Laatste nieuws over Volvo V40