Stijn Kuster
Stijn Kuster Klassiekers 31 dec 2021

Deze 3 auto’s zijn in 2022 wegenbelastingvrije oldtimers (2/2)

Als een motorrijtuig minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen wordt het door de belastingdienst gezien als een oldtimer. Voor oldtimers hoef je geen wegenbelasting te betalen, en daarbij zijn verzekeraars coulant met hun premies. Een oldtimer is daarom niet alleen leuk, maar ook fiscaal interessant.

Een nieuw jaar betekent nieuwe oldtimers. Wij vonden drie leuke klassiekers die in 2022 voor het eerst binnen de oldtimerregeling kunnen vallen. Je moet dan wel opzoek naar een exemplaar van een van de eerste productiereeksen.

Deze 3 auto’s worden in 2022 oldtimers:

1. Citroën BX

Juni 1982 werd-ie geïntroduceerd, de Citroën BX. In de herfst van dat jaar kwam de productie al op gang. Het model werd erg populair. In twaalf jaar tijd werden er meer dan 2,3 miljoen exemplaren verkocht.

De scherpe lijnen, de half afgedekte achterwielen en kunststof bumpers, de Fransman heeft een eigenwijs design dat doorgevoerd is tot in het interieur. Bovendien is-ie getekend door Marcelo Gandini, de man die óók de Countach (en zoveel meer bijzondere auto’s) tekende. Zo beschikt de oldtimer over een enkelspaaks stuurwiel en een futuristisch dashboard.

Koopwijzer: occasion Citroën BX (1982-1994)

De 1982-modellen zijn met drie motorisering geleverd: een 1.4 met 63 pk, een 1.4 met 72 pk en een 1.6 met 90 paardenkrachten. Een 40 jaar oude BX vinden is erg lastig, het overgrote deel van het aanbod bestaat uit auto’s van na 1985.

2. Pontiac Firebird

De Pontiac bouwde de derde generatie Firebird van 1982 tot 1992 die wereldberoemd werd door de serie Knight Rider. De pratende en zelfrijdende KITT wordt volgend jaar 40 jaar oud en behoort dan dus tot de oldtimers.

Occasion, oldtimer, oldtimers
(Afbeelding: Wheelsage)

De derde generatie Pontiac Firebird werd het eerste modeljaar met vier motoren geleverd: een 2.5 viercilinder, een 2.8 V6 en een echte Amerikaanse V8 met een slagvolume van 5 liter.

In Nederland is het aanbod Firebirds met vier exemplaren niet heel groot. Geen Nederlandse auto komt uit 1982. Kijken we over de grens – in Frankrijk – dan vinden we een Pontiac Firebird Trans AM helemaal nagebouwd als KITT. De verkoper vraagt 65.000 euro voor de 40 jaar oude auto met 50.000 kilometer ervaring.

3. Mitsubishi Starion

Naast de Pontiac Firebird en de Porsche 944, maakte ook Japanse autofabrikanten in 1982 sportcoupés. Zo bracht Mitsubishi de Starion.

Occasion, oldtimer, oldtimers
(Afbeelding: Peter Hilhorst)

Qua design onmiskenbaar jaren 80. Toch is hij met zijn luchthapper aan de voorkant en puntige neus net iets anders dan de Europese en Amerikaanse concurrentie.

Deze occasion wil je: Amphicar 770, zowel een leuke oldtimer als een boot

In tegenstelling tot de andere coupés, staat er van dit model een 1982-exemplaar te koop in Nederland. De Japanner heeft nog geen 84.000 kilometer achter de rug en een vraagprijs van 14.900 euro. Een paar van de kilometers zijn gereden door Autovisie-redacteur Peter Hilhorst. Hij nam dit exemplaar mee voor een aflevering van Peters Proefrit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze 3 auto’s zijn in 2022 wegenbelastingvrije oldtimers (2/2)
Sluiten