Autovisie
Autovisie Extra 30 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de beste miniatuurauto’s van het moment

In Autovisie Magazine lees je niet alleen over levensechte modellen, maar ook over miniatuurauto’s. Dit zijn de interessantste en beste exemplaren van het moment.

Saab 9-3 Viggen, DNA, 1:18 €150,–

Bliksemschicht! Dat is de letterlijke vertaling van het Zweedse woord ‘viggen’ en de naam die vliegtuigfabrikant Saab begin jaren zeventig gaf aan een nieuwe straaljager. Zó snel was de 9-3 Viggen nou weer niet, maar met 165 kW/224 pk knalde hij wel naar een gelimiteerde topsnelheid van 250 km/h. Dat waren nog eens tijden, toen Saab nog een automerk was met veel aanzien, al wist elke Saab-adept dat de 9-3 onderhuids verdacht veel overeenkomsten had met een Opel Vectra. Vele jaren na de pijnlijke dood van het mooie en eigenzinnige Zweedse merk zijn er nog steeds veel liefhebbers voor. Daarom zal deze schitterend gemaakte 9-3 Viggen van DNA wel zijn weg vinden naar veel verzamelaars. Er is keuze uit drie kleuren, maar de gele ‘bliksemt’ het meest.  

Alpha Tauri-Honda AT01, Pierre Gasly, Minichamps, 1:18 €162,–

‘Onze Max’ is niet de enige Formule 1-coureur van de nieuwe, jonge generatie met een overdosis aan racetalent. Knap onverwacht werd de Italiaanse Grand Prix van 2020 gewonnen door Pierre Gasly in een Alpha-Tauri, het voormalige Toro Rosso en feitelijk het ‘B-merk’ van Red Bull. Normaal gesproken is dat geen winnende auto, maar in uitzonderlijke omstandigheden kan er van alles gebeuren. Als coureur moet je er dan wel zíjn en dat deed Gasly. Minichamps maakt elk jaar vrijwel het hele F1-veld in twee schalen (1:43 en 1:18), dus is het logisch dat deze onverwachte winnaar er ook bij zit. Gasly verdient een ereplekje, daarom kiezen we die uit het startveld op schaal.   

Donkervoort GTO JD70, Spark, 1:43 €72,–

Jahaaa, het Néderlandse sportwagenmerk Donkervoort bestaat al dik veertig jaar en spreekt een grote schare liefhebbers aan. Oprichter Joop is inmiddels 70 en dat was de aanleiding voor een tijdelijke versie van het huidige model GTO. Dat is deze, uitgevoerd in de kleuren van de fabrieksdemo. Dit zijn razendknap en heel consequent ontwikkelde projectielen op vier wielen, waarbij bijvoorbeeld slimme aerodynamica in de bodem heeft voorkomen dat er een joekel van een vleugel op moest. Er bestaan niet zó veel modellen van Donkervoort, dus reken erop dat deze van Spark juist in ons land goed verkoopt. Mooi detail: in de zijwanden is de ongelakte koolstofvezel duidelijk te zien. De eerdere versie GTO-40 is er ook. 

 

Triumph Spitfire Mk II, Cult Scale Models, 1:18 €145,–

Tot ongeveer 1980 waren relatief betaalbare Britse tweezits sportwagens een begrip. Waarom dat is opgehouden, is een verhaal op zich. Triumph was hierbij altijd één van de merken die goed was vertegenwoordigd. De Spitfire was voor menig autoliefhebber een redelijk realiseerbare autodroom. Dit is al de Mk II, die vanaf 1965 is geleverd. De techniek was gebaseerd op die van de Herald, met een los chassis. De 1147 cm3-motor leverde dank zij twee carburateurs wel 67 pk. Hij was lekker spartaans, zo zonder kachel of ook maar iets wat op comfort leek. Cult Scale Models maakt een zoals altijd zeer geslaagd model van deze tweede serie ‘Spit’ in 1 op 18. Maak je je jongensdroom nu alsnog waar op schaal? 

Alfa Romeo Giulia Sprint GT, Brekina, 1:87 €17,–

De keuze in onderwerpen in schaal 1 op 87 verandert duidelijk. Misschien komt het wel door PCX87, dat hierin het voortouw heeft genomen, dat Brekina nu ineens deze fraaie Italiaan uitbrengt. De Alfa Romeo Giulia Sprint GT, roepnaam ‘Bertone’ naar de carrosseriebouwer, van Brekina is heel geslaagd. Deze versie heeft ook de bijnaam ‘brievenbus’, naar de sleuf vooraan de motorkap. Dat detail uit het oorspronkelijke ontwerp van Giugiaro kwam bij veel latere versies te vervallen. Zou Brekina zich daaraan ook wagen? In elk geval hebben ze ook al de GTA gemaakt. Deze Sprint is heel geslaagd en voor een mooi prijsje te koop. 

Ga voor veel meer actueel miniatuurautonieuws naar www.namac.nl. Uiteraard is elke verzamelaar van miniatuurauto’s lid van de NAMAC! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.