Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 8 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Kan je water uit een waterstofauto drinken?

Deze week liet het RIVM weten dat er een tekort aan drinkwater dreigt in 2030 als we hier niets aan doen. Vanaf 2035 mogen er geen brandstofauto’s meer verkocht worden. Lost een waterstofauto twee crisissen op als je het water uit een waterstofauto drinkt?

Het watertekort gaat waterstof niet oplossen. Je hebt immers water nodig om waterstof te maken. Wel kan je het na gebruik opvangen in een tank en hergebruiken voor waterstof of andere doeleinden.

Kan je water uit een waterstofauto drinken?

Het drinken van water uit je waterstofauto kan, maar toch wordt het afgeraden. Drinken uit je waterstofauto – als je het op kan vangen – kan niet heel veel kwaad, maar je kan beter gewoon water drinken. Het water is namelijk gedemineraliseerd en bevat dus geen goede mineralen die je wel uit gewoon kraanwater haalt.

Dit kan je wel met het water

Hoewel je dus beter gewoon kraanwater kan drinken, kan je de vloeistof uit je Toyota Mirai of Hyundai Nexo wel goed te gebruiken voor andere doeleinden.

Toyota, Akio Toyoda, elektrische auto's, auto, co2, Toyota Mirai
De Toyota Mirai is een waterstofauto voorzien van brandstofcel. (Afbeelding: Toyota)

Je kan bijvoorbeeld het water uit een waterstofauto te drinken geven aan je strijkbout. Door met gedemineraliseerd water te strijken, blijven er geen resten van kalk en andere mineralen achter, die op de lange termijn je strijkijzer kunnen verstoppen.

Waarom deze oliegrootmacht 100 waterstofstations in Europa bouwt

Niet bij elke waterstofauto is het trouwens mogelijk om de vloeistof op te vangen. De Toyota Mirai heeft een waterreservoir, dat de vloeistof opvangt en door de auto zelf zo nu en dan wordt geleegd. Je kan dus makkelijk een bakje onder de uitlaat zetten.

Rijden met een waterstofauto

Hoewel we zo’n auto een ‘waterstofauto’ noemen is het eigenlijk een waterstof-elektrische auto. Hoe dit zit en hoe is het om met zo’n auto te rijden, laat Autovisie-redacteur Dries van den Elzen in onderstaande video zien.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.