Autovisie
Autovisie Extra 13 nov 2021

Dit zijn de beste miniatuurauto’s van het moment

n Autovisie Magazine lees je niet alleen over levensechte modellen, maar ook over miniatuurauto’s. Dit zijn de interessantste en beste exemplaren van het moment.

Ferrari D50, Juan Manuel Fangio, Brumm, 1:43 €80,–

Voor iedere autosportliefhebber staat vast dat Argentijn Fangio tot de beste coureurs aller tijden moet worden gerekend. Hij werd vijf keer wereldkampioen. De vierde keer scoorde hij met de Ferrari D50. Uit het faillissement van Lancia in 1955 had Ferrari de hele raceafdeling overgenomen. De Lancia D50 was in potentie een winnaar, maar in 1955 waren de Mercedessen ongenaakbaar, met ook toen Fangio als wereldkampioen. Met iets meer ontwikkeling kwam het doordachte ontwerp wel uit de verf. 

Fangio kreeg zijn vierde titel echter niet cadeau. In de GP van Italië viel hij uit, maar kon hij de auto van teamgenoot Peter Collins overnemen, die toen tweede lag. Dat mocht toen nog. Fangio werd zo tweede, deelde de punten met Collins en dat was precies genoeg voor zijn vierde titel. Het Italiaanse merk Brumm brengt een uitgebreide serie modellen ter ere van Fangio uit, met als topper deze Ferrari, op het moment dat hij start in de auto van Collins. Dit setje is er alleen in een oplage van 200 stuks. De andere modellen komen in grotere oplagen en zijn goedkoper. 

Peugeot 308 SW, Norev, 1:64 €7,50

Hoe actueel willen we het hebben? De echte auto is nog niet eens leverbaar, maar de miniatuurversie is er al. Het is bekend dat de Franse fabrikant Norev nauwe banden onderhoudt met de auto-industrie in het land, vooral met Peugeot en Citroën. Deze 308 SW moet dus al op schaal zijn ontwikkeld toen de echte nog niet was vrijgegeven. We verwachten ‘m trouwens ook in 1 op 43, voor wie 1 op 64 te kleinschalig vindt. De SW komt er in drie kleuren (blauw, wit en rood, hoe komen ze erop). Op het moment van schrijven vonden we ‘m alleen nog in een buitenlandse Peugeot Boutique. Nederland en de dealers in het land zullen heel snel volgen.  

Bentley Continental GT, Oxford Diecast, 1:76 €8,50

In Groot-Brittannië kun je een persoonlijk kenteken aanvragen. Daar komen wel eens  heel leuke vondsten uit, al moet je soms de achtergrond kennen. Neem nou deze Bentley, een miniatuur van een werkelijk bestaand exemplaar, dat in februari van dit jaar op kenteken is gezet. Dat verklaart ‘21’. De letters ‘WO’ staan voor Walter Owen, de voornamen van mister Bentley himself, de oprichter van het illustere merk. Dat is een grappig detail op dit redelijke model van Oxford Diecast in 1:76. Achter zo’n betaalbaar model kan nog een heel verhaal schuilgaan!

Chevrolet Corvette C8 Indianapolis Pace Car, Greenlight, 1:24 €26,–

Veel Amerikanen vinden nog steeds dat in een Corvette de motor voorin behoort te zitten, maar bij de huidige generatie, de C8, zit de motor toch echt achterin. De acceptatie gaat langzaam, maar dit exemplaar speelt daarin wel een grote rol. Het is immers een enorme eer voor een fabrikant om de pacecar te mogen leveren voor de Indianapolis 500, de belangrijkste autorace van de USA. Vorig jaar is de 104e editie gereden, voor het eerst niet in mei ter gelegenheid van Memorial Day, maar vanwege covid-19 pas in augustus. Deze Corvette C8 begeleidde het startveld naar de rollende start. Zoals vrijwel elk jaar komen er miniaturen van die pacecar. Deze uitgave van Greenlight is lekker scherp geprijsd, geen Corvette-fanaat zal deze willen missen.   

Ferrari Modulo, Masterpiece, 1:43 €99,–

Is het een ufo? Is het een vliegtuig? Nee, de stylingstudie Modulo van Pininfarina uit 1970 was echt een auto, al reed hij niet werkelijk. Het schokeffect van de onthulling op de autosalon van Genève is nu nog gemakkelijk voor te stellen. Hoe stap je in? Ehm… zijruiten annex deuren, dak en voorruit schuiven op rails naar voren. Die constructie hebben we nooit teruggezien, maar de Modulo heeft wel degelijk invloed gehad op de vormgeving van latere productieauto’s. Het unieke, echte exemplaar heeft verschillende kleuren gehad. Masterpiece, een bijmerk van AutoCult, maakt nu dit fraaie miniatuur van de oorspronkelijke, witte versie. Het is bepaald niet het eerste schaalmodel hiervan, maar dit is wel een heel fraaie weergave.   

Ferrari Modulo Miniatuurauto's

Ga voor veel meer actueel miniatuurautonieuws naar www.namac.nl. Uiteraard is elke verzamelaar van miniatuurauto’s lid van de NAMAC! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de beste miniatuurauto’s van het moment
Sluiten