Autovisie
Autovisie Extra 9 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de beste miniatuurauto’s van het moment

In Autovisie Magazine lees je niet alleen over levensechte modellen, maar ook over miniatuurauto’s. Dit zijn de interessantste en beste exemplaren van het moment.

Dit zijn de beste miniatuurauto’s van het moment

Mercedes 15/70/100 Renntransporter, Autocult, 1:43 €199,–

Het is prachtig, hoe een merk als AutoCult vrijwel vergeten stukjes autohistorie in 1:43 driedimensionaal voor onze neuzen parkeert. Neem deze zeer vroege, speciaal gebouwde racewagentransporter. Ferdinand Porsche was net in dienst getreden bij de Daimler Motoren Gesellschaft en zijn eerste ontwerp was een tweeliter achtcilinder in lijn voor de racewagen M72/94. Die werd ingeschreven voor de Grand Prix op Monza. Vaak werden racewagens gewoon over de weg naar het circuit gereden, maar Mercedes bouwde deze 15/70/100 met houten rijplaten om tot een speciale transporter. Bijzonder is dat er in de archieven van de fabriek maar drie foto’s van die auto bestaan en aan de hand daarvan heeft AutoCult dit miniatuur gemaakt. Het zou best eens kunnen dat het meer dan één is geweest, want er reden vier van die Mercedessen op Monza, waarvan eentje in handen van de latere ‘Rennleiter’ Alfred Neubauer. Al kunnen we het miniatuur niet vergelijken met de echte, is het weer schitterend gedetailleerd. Het is logisch dat dit een kostbaar stukje is, voor een specifieke groep verzamelaars. 

Chevrolet Blazer Chalet, GIM, 1:43 €98,–

In de USA is de ‘autocultuur’ heel anders dan bij ons. Zeker buiten de grote steden hebben veel particulieren een pick-up naast hun normale auto, dat is handig voor van alles. In de vakantietijd zetten ze daar gewoon een camper ìn. Hoezo, multifunctioneel? Leuk dat Great Iconic Models nu eens een miniatuur van zo’n samengestelde camper maakt, in dit geval een Chevrolet Blazer van 1977/’78 met een opbouw van Chalet.   

Porsche 911 (992) Carrera S, MiniGT, 1:64 €10,–

Waar de één bij een Porsche het liefst woeste kleuren, brede schermen en enorme spoilers ziet… kiest uw nederige schrijver liever voor een 911 in de meest pure vorm. Dit is de huidige 911, serie 992, gewoon in zilvergrijs en zonder enige opsmuk. Puur, simpel, maar zó gaaf. Het is knap dat het merk MiniGT op dit kleine formaat, schaal 1 op 64, oftewel net zeven centimeter, die schoonheid precies goed weet te treffen. Dit is ook wel één van de merken die gelden als de aanjagers van de snelle opkomst van deze verzamelschaal. Er is voor een bescheiden prijsje al zoveel moois te koop.  

Lotus-Ford 79 JPS, MCG, 1:18 €60,–

Door de zwart-gouden uitvoering zijn de door John Player Special gesponsorde Lotus F1-wagens iconisch geworden. De relatie tussen het sigarettenmerk en de sport- & racewagenbouwer dateert al uit 1968, maar viel pas vanaf 1972 echt op door deze kleuren. De relatie hield lang stand, waardoor er diverse types Lotus F1-wagens zijn gebouwd in deze uitmonstering. In 1978 zag het type 79 er zó uit. Dit is het jaar waarin Amerikaan Mario Andretti de wereldtitel won. Zijn teamgenoot was ‘Superswede’ Ronnie Peterson, die met een onderbreking vijf jaar voor Lotus racete. Autosport en vooral de F1 was keihard in die dagen. Met deze Lotus crashte Ronnie zwaar, direct na de start van de Italiaanse GP op Monza, een dag later overleed hij. Voor wie dit te wrang vindt, maakt het Duitse MCG ook de 79 van Andretti in 1 op 18.  

Peugeot 205 Rallye, Solido, 1:18 €50,–

O, wat was dit een heerlijk ‘blaasinstrument’, in zijn tijd! De 205 GTI met z’n 1,9-liter injectiemotor was natuurlijk de echt snelle 205, maar ja, wat kostte die wel niet? Deze spartaans uitgeruste ‘Rallye’ – alleen leverbaar in wit met witte stalen wielen en een speciale 76 kW/103 pk sterke 1,3-liter met twee carburateurs – gaf niet zóveel toe op die GTI, maar was ruim tien mille goedkoper. Wat goed dat Solido nu in 1:18 eens een fraai, maar uiteraard betaalbaar miniatuur uitbrengt. Juist van die Rallye, want nu als semiklassieker gaat de aandacht altijd uit naar de GTI! 

Ga voor veel meer actueel miniatuurautonieuws naar www.namac.nl. Uiteraard is elke verzamelaar van miniatuurauto’s lid van de NAMAC! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.