Stijn Kuster
Stijn Kuster Campers 22 mrt 2022

Let op! Er zijn valse onderhoudsboekjes van campers in omloop

De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), een vereniging voor bezitters van campers, waarschuwt voor valse onderhoudsboekjes. In Nederland zijn volgens de vereniging kampeerwagens in omloop met frauduleuze boekjes.

Een medewerker van NKC deed onderzoek naar een op internet aangeboden buscamper en besloot de Duitse garage te bellen waarbij het onderhoud is afgestempeld. De garage en straat waar het bedrijf gevestigd zou zijn, blijken helemaal niet te bestaan.

Veel gesjoemel met import campers

Volgens Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) wordt er naar schatting met 20 procent van de Duitse import campers gesjoemeld. Een vals onderhoudsboekje kan duiden op een teruggedraaide kilometerstand en onderhoud dat in praktijk niet is uitgevoerd.

Onderhoudsboekjes, Camper, Campers, tellerfraude
(Afbeelding: ANP)

VAT meldt dat een consument gemiddeld voor 1.500 euro gedupeerd wordt door de aankoop van een auto met een teruggedraaide tellerstand. Deze kosten zitten deels in de meerprijs die je betaalt voor een auto met minder kilometers op de klok en de eventuele extra onderhoudskosten. De totale schade voor Nederland door teruggedraaide importauto’s bedroeg in 2020 124,6 miljoen euro.

In volle glorie: de nieuwe Volkswagen ID. Buzz als MPV, Cargo en camper

NKC laat weten dat de camper in kwestie: een Pössl Clever 540 van 2014, inmiddels is verkocht. Of de kilometerstand van bijna 115.000 kilometer klopt, is onbekend.

Wat kan je zelf doen tegen fraude bij aankoop van een camper?

Bij de aankoop van een occasion, of het nou een camper of een auto is, moet je altijd goed opletten. Bij Nederlandse campers en auto’s wordt de kilometerstand elke APK-keuring en elk bezoekje aan de garage geregistreerd. Bij import is de geschiedenis soms lastig te achterhalen.

Wanneer je een onderhoudsboekje voor je hebt, kan je altijd even bellen naar de garage waar het onderhoud is uitgevoerd. Ben je zelf niet technisch onderlegd, dan is het altijd aan te raden om een aankoopkeuring te doen bij je garage. Zo kom je niet voor verassingen te staan.

De valse stempel van het ‘spookbedrijf ‘ is:

Autohaus Klene und Sohn
466987
Im Waldsee 391
28816 Stuh

Deze 3 Japanse Kei-busjes zijn unieke basis voor een micro-camper

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Let op! Er zijn valse onderhoudsboekjes van campers in omloop
Sluiten