Een auto leasen: privé of zakelijk?

Een auto leasen: privé of zakelijk?

Een auto leasen kan op verschillende manieren. Het belangrijkste onderscheid dat gemaakt kan worden is dat tussen private lease en zakelijke lease. Wat is het verschil tussen die twee?

Private lease

Private lease is een steeds populairder wordende leasevorm, zeker onder particulieren. In plaats van dat je een auto koopt, rijd je in een gloednieuwe auto voor een vast maandbedrag waar zaken als verzekering en wegenbelasting al in zijn opgenomen. De enige bijkomende kosten zijn de benzine en eventuele verkeersboetes. Onderhoud aan de auto is dus geen extra kostenpost meer, ook niet bij onverwachte zaken. Bovendien is pechhulp bij de prijs inbegrepen.

Doordat je bij private lease een vast maandbedrag betaalt, hoef je met private lease dus niet eerst te sparen of je spaargeld te gebruiken om met een nieuwe auto te kunnen rijden. Private lease wordt vooral voor compacte auto’s aangeboden, maar steeds vaker kunnen ook grote modellen privé worden geleased.

Zakelijke lease

Een andere belangrijke leasevorm is zakelijke lease, ofwel de bekende ‘auto van de zaak’. Auto leasen zakelijk rijden? Ook als zelfstandig ondernemer kan dat. Er zijn vele voordelen van zakelijk leasen. Zo hoeft er niet geïnvesteerd te worden in de aanschaf van de auto, maar betaal je maandelijks een vast bedrag waar ook de wegenbelasting en het onderhoud al bij in zitten. Ook bij zakelijke lease is pechhulp inbegrepen.

Dat levert ook minder administratie op, terwijl de opgebouwde no claim voor de bestuurder behouden blijft. Als de auto ook voor privékilometers wordt gebruikt betaalt de bestuurder ook bijtelling. Daarbij wordt 22% van de cataloguswaarde van de auto bij het belastbare maandinkomen opgeteld. Bij een volledig elektrische auto geldt voor de eerste 50.000 euro een verlaagd tarief van 4%.

Een veelgebruikte variant van zakelijke lease is operational lease, waarbij de leaseaanbieder zowel financieel als juridisch eigenaar blijft van de auto.

ZZP: privé of zakelijk leasen?

Als zelfstandig ondernemer kan je tussen beide leasevormen kiezen. De keuze tussen de leasevormen heeft er dan vooral mee te maken welke in jouw specifieke geval goedkoper is. Private lease kan voor een zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld fiscaal voordeel bieden, omdat er geen bijtelling betaald hoeft te worden.

Reageer op artikel:
Een auto leasen: privé of zakelijk?
Sluiten