Covermodel Lancia Flavia: aan superlatieven geen gebrek
Autovisie heeft weer eens een mooie primeur te pakken. We mogen nog voor de officiële introductie meters maken met een revolutionaire nieuwe middenklasser, de Lancia Flavia. Je ziet de technologische vernieuwing er niet direct aan af. Zo is het moderne ontwerp ingetogen en stijlvol, maar niet erg spectaculair.
Heerlijk ruim
Als je wat langer kijkt, valt op dat de proporties net even anders zijn dan bij zijn tijdgenoten. Kijk maar naar de lange voorste overhang. Die verraadt dat de motor ver naar voor ligt en de aandrijving niet via de achterwielen verloopt. De Lancia Flavia gaat dan ook de boeken in als de eerste voorwielaandrijver van Italiaanse herkomst. Mede hierdoor is het interieur heerlijk ruim. Daardoor kunnen tot zes personen mee die ook hun benen kwijt kunnen. Het dashboard is modern en overzichtelijk met links naast het stuur het opvallende ‘pianotoetsenpaneel’ met alle schakelaars.
Boxermotor
De Lancia Flavia wordt voortgestuwd door een 78 pk sterke 1,5-liter boxermotor. Deze is samen met de versnellingsbak is gemonteerd in een subframe. Er wordt gestopt via een gescheiden remsysteem met schijfremmen rondom. De voorwielophanging bestaat uit draagarmen van ongelijke lengte met een bovenliggende dwarse bladveer. Achter is het simpeler met een starre as en bladveren, panhardstang en stabilisatorstang.
Omgekocht?
De toenmalige redactie is vol lof en roemt de goede wegligging. Ook het comfortabele, doordachte en mooi afgewerkte interieur kunnen ze waarderen. Het stuurgedrag beschrijven ze als ontspannen met vrijwel geen merkbare aandrijfkrachten. Hetzelfde valt te lezen in de Autovisie-roadtest van de Lancia Flavia die in 1961 wordt uitgevoerd. Daarin vliegen je zoveel superlatieven om de oren dat je je bijna afvraagt of de redacteuren zijn omgekocht.
Geheimste wensen
‘Rijden met de Flavia is zulk een verfijnd genoegen en de Flavia gedraagt zich onder letterlijk álle omstandigheden zo geheel overeenkomstig de geheimste wensen van de liefhebber-automobilist, dat we werkelijk moeten bekennen, in jaren niet zulk een heerlijk automobiel in handen te hebben gehad.’ Toch verbazend dat niet veel meer fijnproevers zich dit genoegen hebben laten smaken. De Lancia Flavia bleef namelijk een exclusieve verschijning. De stevige prijsstelling heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen.
Aanbod en prijzen
Er zijn ruim 105.000 Flavia’s gebouwd, tijdens een opmerkelijk lange productieperiode. De sedan kent drie modelseries, serie 1 van 1960 tot 1966. Daarna volgt een grondig vernieuwde serie 2 en van 1971 tot 1974. Uiteindelijk, na overname door Fiat, leeft de Flavia nog voort als 2000. Pininfarina maakte een leuke coupé (vanaf 20 mille voor een goede), Vignale tekende een fraaie convertible (vanaf 40 mille) en Zagato maakte een kleine reeks opmerkelijke Sportversies (vanaf 70 mille). Een goede sedan is te vinden onder de 10.000 euro. Zoeken in Italië levert het beste resultaat.
Specificaties Lancia Flavia
bouwjaar 1960
nieuwprijs (1961) fl. 14.750,– (€ 6693,–)
gemaakt van/tot1960-1966 (serie 1)
topsnelheid 147,5 km/h*
acceler. 0-100 19,8 s*
gem. verbruik1 op 9,5*
motor viercil. boxer, 1500 cm3
max. vermogen 78 pk/5200 min-1
max. koppel 111 Nm/3500 min-1
transmissie 4-traps handgesch., voorwielaandr.
massa leeg1190 kg
*Testgegevens 1961, rest fabrieksgegevens
Lees ook:
Ook interessant
-
Unieke toekomstige klassieker als occasion te koop in Nederland
-
Waarom dit stukje Mercedes-wansmaak je 400.000 euro gaat kosten
-
Wintersporters opgelet: deze vintage pistenbully staat nu te koop
-
Te koop: de meest charmante camper aller tijden is een Alfa Romeo
-
Waarom deze spectaculaire Mercedes SLR van binnen huilt
-
Zou jij 67.000 euro neertellen voor deze hoop schroot?
-
Benz Patent-Motorwagen: eerste auto ooit nu te koop als occasion
-
Zweedse sportcoupé is betaalbare en wegenbelastingvrije occasion
-
Covermodel: Ford Cortina Mk1 – beter dan zijn Duitse neef
-
Unieke Groep B Mazda RX-7 rallyauto kan nu van jou zijn
-
Deze superzeldzame, straatlegale Le Mans-racer kun jij kopen!
-
Er klopt iets niet aan deze Ferrari F40! Daarom is-ie zo weinig waard