Autovisie
Autovisie Archief 25 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Covermodel: Amerikaanse Saleen S7 zet concurrentie op scherp.

Er gaat geen week voorbij of we worden verblijd met een persbericht van wéér een nieuwe exoot in onze inbox. Telkens dezelfde berichten: een revival van een (obscuur) historisch merk, enorme vermogens, absurde topsnelheden en astronomische prijzen. Daarom ook twintig jaar geleden op de cover van Autovisie magazine, deze Saleen S7.

Tekst Walter van Sloten

Lokkertjes

Vaak zijn het lokkertjes voor klanten of investeerders om het project van de grond te krijgen, nog vaker zijn we ze de week erop alweer vergeten. De enkeling die wel een serieuze auto de weg op krijgt, is meestal iemand met een gedegen reputatie in de auto­branche. Iemand als Steve Saleen. Na jarenlange ervaring met productie van serieus snelle Mustangs verrast hij in 2000 op Laguna Seca met de Saleen S7, een super­car volgens het boekje. Laag, lang en breed, het plaatwerk doorkliefd met sleuven en luchthappers. Een functio­nele schoonheid, vormgegeven door wind en techniek.

Saleen S7 side

Ondersteboven

De specificaties van de Saleen S7 blij­ken volledig in overeenstemming met het uiterlijk. Een midscheeps geplaats­te, atmosferische 7-­liter V8 met Ford-­genen zet via een zesbak 550 pk op straat, goed voor een topsnelheid van 320 km/h. Van 0 naar 100 wordt afge­raffeld in minder dan 4 seconden en de neerwaartse druk is bij 260 km/h groter dan de zwaartekracht. Theo­retisch zou hij met die snelheid dus ondersteboven kunnen rijden. De forse S7 weegt slechts 1250 kilo dank­zij een buizenchassis van lichtgewicht staal, versterkt met composietpanelen en een volledig koolstofvezel koets­werk. De S7 is geen auto voor onervaren chauffeurs. In ABS of stabiliteits-controle is niet voorzien, en als het misgaat, is er nergens een airbag te bekennen. Gelukkig zijn er flinke Brembo’s met zes zuigers om de boel te stoppen.

Saleen S7 dynamic

1000 pk S7 LM

Op luxe is echter niet bezuinigd, met leer en alcantara in overvloed en op maat gemaakte bagagetassen. Ook zijn er diverse gadgets aan boord van deze Saleen S7, zoals een achteruitkijkcamera in plaats van een binnenspiegel. Alsof het allemaal nog niet genoeg is, volgt in 2005 een twinturbo­ V8 met 750 pk en een top van 399 km/h. Daar hebben Ferrari, Lamborghini en co. lange tijd geen antwoord op. De S7 wordt ook, niet zonder succes, ingezet in langeafstandsraces. In 2009 is het gedaan met de S7. Hoeveel van de beoogde 400 exemplaren zijn ge­bouwd, blijft onduidelijk. In 2017 volgt een comeback met de 1000 pk sterke, 1 miljoen dollar kostende S7 LM, die met  Chinese hulp in een oplage van 7 stuks moet worden gebouwd. Helaas sterft dat project een stille dood. Net als al die andere supercar­start­ups…

Saleen S7 back

Aanbod en prijzen

De Saleen S7 heeft inmiddels een legendarische status in de supercar­wereld en is hard op weg een klassieker te worden. Dat vertaalt zich in extreem hoge prijzen. Bij ons staan ze niet te koop, sterker nog, waar­schijnlijk staat er niet eens een S7 op Nederlands kenteken. Zoeken wordt dus een wereldwijde aangelegenheid. Met even googlen vinden we bijvoorbeeld een wit exemplaar uit 2005 in Dubai, vraagprijs rond 850.000 euro. Een zwarte Twin Turbo in de USA moet 677.000 euro opbrengen. Maar dan heb je ook wel wat anders dan de buurman.

Saleen mix

Specificaties Saleen S7

bouwjaar 2000

nieuwprijs ca. $ 375.000,–

gemaakt van/tot 2000-2009

topsnelheid 320 km/h

acceler. 0-100 minder dan 4 s

gem. verbruik n.b.

motor V8, 7000 cm3

max. vermogen 550 pk/6400 min-1

max. koppel 712 Nm/4400 min-1

transmissie 6-traps handgesch., achterwielaandr.

massa leeg 1250 kg

Fabrieksgegevens

Saleen S7 engine
Saleen S7 cockpit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.