Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 27 jan 2020

Schade na het uitlenen van je auto? Zo zit dat!

Als je iemand anders een keer in je auto laat rijden, loop je het risico dat diegene schade veroorzaakt. Hoe zit het dan eigenlijk met de dekking van je autoverzekering?

Het kost je schadevrije jaren

Het goede nieuws is dat je gewoon verzekerd bent als iemand anders schade veroorzaakt. Tenminste, als die persoon een geldig rijbewijs heeft en van jou incidenteel mag rijden in je auto. Het nadeel als je de schade claimt is wel dat jouw schadevrije jaren omlaag gaan, ook al ben je niet zelf de veroorzaker.

Heb je alleen een WA-verzekering, dan is uitsluitend de schade die aan anderen is toegebracht verzekerd. Ben je WA+- of allrisk-verzekerd, dan krijg je ook een vergoeding voor (een deel van) de schade aan je eigen auto. Mocht je de niet-vergoede schade willen verhalen op degene die je auto geleend heeft, dan is de kans klein dat dit lukt. Je nam immers zelf het risico om de auto uit te lenen.

Maak duidelijke afspraken

Heb je een boete gekregen voor het tijdstip dat iemand anders in jouw auto reed? Dan ben jij alsnog verantwoordelijk, want het kenteken staat op jouw naam. Tenzij het gaat om een zware verkeersovertreding in het buitenland. In dat geval kun je wel de gegevens doorgeven van de persoon die achter het stuur zat en dan komt de boete hier terecht.

Het is dan ook verstandig om vooraf te overleggen met de autolener hoe je omgaat met eventuele kosten van schades en boetes. Het is vrij logisch dat iedere bestuurder zijn eigen boetes betaalt en ook over de premieverhoging na schade kun je afspraken maken.

Verschillende opties qua verzekeringen

Met een WA autoverzekering is de schade aan jouw auto en jezelf niet gedekt. Daarom is het misschien beter dat je kiest voor beperkt casco of allrisk als je de auto regelmatig uitleent.

Ook een inzittendenverzekering is aan te raden, want daarmee is iedereen in de auto verzekerd. Kies je voor pechhulp, dan weet je zeker dat er altijd hulp beschikbaar is bij autopech.

Tot slot is een rechtsbijstandverzekering of aanvullende dekking hiervoor op de autoverzekering een uitkomst als een andere partij schade veroorzaakt aan de auto en deze aansprakelijk gesteld moet worden.

Kortom, als je goed voorbereid bent en samen overlegt over eventuele gevolgen, is het uitlenen van je auto een stuk vertrouwder.

In samenwerking met Univé

Reageer op artikel:
Schade na het uitlenen van je auto? Zo zit dat!
Sluiten